Han mördade 77 människor på Utøya och i regeringskvarteren i Oslo 2011. För det avtjänar Anders Behring Breivik, som numera kallar sig Fjotolf Hansen, 21 års så kallad förvaring i Norge. Men den terrordömde anser att omfattningen av isolering och kontroll under tiden i fängelse strider mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter och har därför stämt den norska staten.

Fallet har passerat en rad juridiska instanser. Inledningsvis fick Breivik delvis rätt om isoleringen, men förra året meddelade lagmannsretten, motsvarande hovrätten i Finland, att man ansåg att han inte varit utsatt för vare sig tortyr eller omänsklig eller kränkande behandling.

Högsta domstolen beviljade inget prövningstillstånd i frågan och Breivik gick i stället vidare till Europadomstolen i Strasbourg, som kommer med sitt besked klockan 11.

– Det är en extrem isolering, som nu har pågått i fem och ett halvt år, sade Breiviks advokat Øystein Storrvik efter lagmannsrettens beslut i mars 2017.

Att en västerländsk demokrati döms för brott mot förbudet mot tortyr och omänsklig och kränkande behandling är relativt sällsynt – men inte unikt, enligt professor Jon Petter Rui vid den juridiska fakulteten vid universitetet i Tromsø.

– Om Breivik skulle vinna mot Norge så är staten skyldig enligt folkrätten att vidta åtgärder för att de mänskliga rättigheterna inte ska kränkas. En eventuell fällande dom säger sällan något konkret om hur nationalstaten bör agera för att inte bryta mot de mänskliga rättigheterna, säger han till norska nyhetsbyrån NTB.

Men om norska staten fälls finns det möjlighet för den att överklaga beslutet, enligt Rui.

Breivik mot staten

  • Anders Behring Breivik – som förra året bytte namn till Fjotolf Hansen – avtjänar ett 21-årigt straff. Han är dömd för att i juli 2011 ha mördat 77 människor på Utøya och i regeringskvarteren i Oslo. Han har också fällts för terrorbrott.
  • Breivik menar att behandlingen av honom i fängelset strider mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna. Han anser att han har rätt att bilda ett nationalistiskt parti och vill ha kontakt med "konservativa vänner". Kontrollen av hans post förhindrar detta, hävdar Breivik.
  • I en tidigare rättegång gav tingsrätten honom rätt i att isoleringen i fängelset strider mot de mänskliga rättigheterna. Domen överklagades av såväl staten som av Breivik.
  • I mars förra året kom lagmannsretten – motsvarande hovrätt i Finland – fram till att Breivik varken tidigare eller just nu "varit utsatt för tortyr eller omänsklig eller kränkande behandling". I juni samma år meddelade Norges högsta domstol att den inte beviljade prövningstillstånd.