Turkiets valmyndighet (YSK) meddelade under natten att Erdogan fick mer än 50 procent av väljarnas stöd, vilket innebär att det inte blir en andra valomgång.

– President Recep Tayyip Erdogan fick absolut majoritet av alla giltiga röster, sade Sadi Güven, ledare för YSK.

Anhängare firade utanför Erdogans residenset i Istanbul och utanför det styrande partiet AKP:s högkvarter i Ankara, dit Erdogan flög och höll ett segertal från balkongen klockan 03 lokal tid.

Den sittande presidenten utropade sig själv som segrare redan tidigare under söndagskvällen, men oppositionen hävdade då att resultatet inte var klart och hade invändningar mot rösträkningens utförande.

– De inofficiella valresultaten är klara. Enligt dessa... har jag fått nationens förtroende att utföra presidentämbetets uppgifter, sade Erdogan då i ett tv-sänt segertal från sitt residens i Istanbul.

– Turkiet har gett hela världen en lektion i demokrati, sade han, och hänvisade till det höga valdeltagandet.

Enligt uppgifter från YSK hade Erdogan fått 52,5 procent av rösterna då 99 procent räknats, medan huvudmotståndaren Muharrem Ince från partiet CHP fått 31,7 procent, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Anadolu.

Den vanligtvis pratsamme Muharrem Ince har inte erkänt sig besegrad eller kommenterat beskedet om Erdogans seger, men twittrar att han kommer att uttala sig under måndagsmorgonen.

Erdogan utropade under kvällen även seger för AKP-partiets allians med MHP i parlamentsvalet. AKP ser ut att få 293 platser och MHP 50 i parlamentet, som består av 600 platser.

Prokurdiska HDP fick mer än de 10 procents väljarstöd som behövs för att partiet ska få ta plats i parlamentet, och ser ut att få 67 platser.

YSK kommer under fredagen att meddela de slutgiltiga valresultaten.

Erdogan kommer att bli först med att få den utökade makt som tillfördes presidentämbetet i fjol. Enligt kritiker urholkar reformen, som träder i kraft efter valet, demokratin och rättsväsendets oberoende och för landet närmare enmansvälde.