Grunden i Wärtsiläs framgångar är flera ben att stå på. För närvarande kommer endast omkring 30 procent av den årliga omsättningen från orderstocken.

Det är affärsområdet Services verksamhet, till exempel serviceavtal med kunder, som utvecklas mest just nu. Men också där är det kunderna som styr.

– Under andra kvartalet påverkades omsättningen av tajmningen av kraftverksleveranser och av att kunder fortsatte att begränsa investeringar till endast nödvändiga reparationer och underhållsåtgärder, säger koncernchef Jaakko Eskola.

Wärtsiläs omsättning sjönk med tre procent under det första halvåret, men man förväntar sig att det ska jämna ut sig under det andra.

– Marknadstrenderna var fortfarande gynnsamma för affärsområdet Energy Solutions, och vår projektpipeline ger oss förtroende för att aktiviteten kommer att öka under andra halvåret, säger Eskola.

Orderingången ökade med 10 procent under det första halvåret och ligger nu på ett värde av drygt 3 miljarder euro.

Den enda klart identifierade riskfaktorn för Wärtsiläs verksamhet är enligt koncernchef Eskola de alltjämt närvarande och nu ökande spänningarna i världshandeln, men till viss del oroar också bränslepriserna.

Wärtsiläs omsättning under perioden januari-juni var drygt 2,3 miljarder euro, en minskning på tre procent, medan rörelseresultatet låg på 211 miljoner euro när det under motsvarande period i fjol låg på 204 miljoner.

Wärtsiläs halvårsrapport innehåller inga överraskande negativa siffror, utan läget kan betecknas som stabilt. Trots det dök Wärtsilä B-aktien med 7,6 procent under torsdag förmiddag och den ser ut att kunna fortsätta sjunka.