Kelibers produktionsanläggningen ligger cirka fem kilometer öster om Kaustby centrum. Miljökonsekvensbeskrivningen som företaget lämnade in i mars gäller anrikning och förädling av cirka 600 000 ton spodumenpegmatit per år från bolagets brytningsområde. Av huvudprodukten spodumenkoncentrat tillverkas sedan litiumkarbonat.

Råvattnet för produktionsanläggningen kommer tas från Vissavesi och avsikten är att utkommande vatten ska ledas via Kalavedenoja, Hyötyvedenoja och Tastulanoja ut i Köyhäjoki å. Anrikningssandes deponeras i bassänger för anrikningssand, antingen som så kallad våtlagring eller som torrlagring beroende på genomföringsalternativ. På basis av bedömningsbeskrivningen orsakar deponeringen av anrikningssanden som torrlagring beydande dammolägenheter. Detta förordnar genomföring av projektet som våtlagring.

I början av året beslutade Keliber att litiumkemifabrikens primära förläggningsplats är Kokkolan Industrial Park, men det är inte uteslutet att kemifabriken förenas med produktionsanläggningen i Kaustby. Ett skilt förfarande vid miljökonsekvensbedömning pågår för fabriksprojektet i Karleby.

21 utlåtanden har lämnats in om miljökonsekvensbeskrivningen, men inga åsikter. NTM-centralen anser att beskrivningen ger en tillräcklig bild av projektets miljökonsekvenser. Enligt NTM-centralen är de mest betydande konsekvenserna för vattendagen och trafiken, samt påverkan av damm och buller.