HD skriver i ett pressmeddelande att Jakob Lilja fälls för misshandel, precis som i tingsrätt och hovrätt. Däremot ändrar domstolen påföljden till villkorlig dom utan böter. Detta då den tagit hänsyn till att spelaren redan fått ett disciplinstraff inom ishockeyn.

Liljas crosschecking under en match i den svenska ishockeyligan 2015 var alltså misshandel.

Lilja dömdes i tingsrätt och hovrätt för misshandel av normalgraden till villkorligt straff och dagsböter.

Hovrätten ansåg att Liljas våld inte begicks för "något som är i linje med det spelet går ut på", och dömde honom i september.

HD går på samma linje och framhåller i sin dom att både handlingar som håller sig inom spelets regler och handlingar som strider emot dessa normalt sett är tillåtna, även om de uppfyller kraven på vad som räknas som misshandel, eftersom det bland annat finns en undantagsregel om samtycke i brottsbalken.

Men domstolen har kommit fram till att "slaget utdelades vid sidan av spelet och att gärningen inte kan anses vara tillåten med stöd av de nyss nämnda undantagsreglerna".

Till förhandlingarna i Högsta domstolen hade ny bevisning plockats fram i form av ett tio minuter långt videoklipp med andra liknande händelser i den svenska ishockeyligan.