1986 i Mexiko slutade Belgien på en fjärdeplats. Det var fram tills i år landets enda semifinalframträdande i ett världsmästerskap i fotboll.

I år blev det till slut dags igen.

Även om truppen varit en titelkandidat på papper både i VM 2014 och EM 2016 så tog det stopp i kvartsfinalerna båda de gångerna.

I år är stämningen, tron, och framförallt prestationen av helt annan kaliber. 0–2 och brygga mot Japan vändes till 3–2. Självaste Brasilien avfärdades med 2–1. Och nu står Frankrike i vägen för belgarnas första VM-final genom tiderna.

Kevin De Bruyne bokför en stor del av framgången hos förbundskaptenen Roberto Martinez.

– Han har fört oss samman med en starkare tro att kunna ta det. Kanske var det så i förra VM och i EM att vissa spelare inte hade tron att vi kunde vinna. Nu finns det större tillit mellan oss att vi ska prestera bättre än någonsin tidigare, säger Manchester City-mittfältaren

– Det är en unik möjlighet för hela laget, för hela Belgien, för allt hårt arbete som lagts ner, inte bara de senaste två åren utan de senaste 10–15 åren när vi utvecklat dessa unga spelare, säger förbundskapten Martinez.

Förutom en medveten och mer än decennielång talangsatsning som gett frukt har också Martinez vågat taktiskt kasta om under turneringens gång.

Draget att flytta Kevin De Bruyne till anfallet i en roll som en "falsk nia" var sueccéartat mot Brasilien.

Med högerspringaren Thomas Meunier avstängd kommer det garanterat ske nya förändringar mot Frankrike.

– Belgien kom inte hit på tur. De spelade en jättebra match mot Brasilien med en specifik matchplan. Kommer de göra något liknande mot oss? Antagligen, säger franske förbundskaptenen Didier Deschamps på måndagens presskonferens inför matchen.

– Deras lag är offensivt. De behöll den kvaliteten men mot Brasilien så förstärkte Martinez mittfältet, och brasilianarna kunde inte använda de korridorerna. De anfaller väldigt fort, så jag har sett till att mina spelare är förberedda för alla scenarier från start, säger Deschamps.