Mopedträffarna är evenemang som mopedgemenskapen ordnar själva. Det ordnas olika slags mopedträffar runtom i Finland och upplägget kan variera. Det vanligaste är att man kommer överens via sociala medier om att träffas vid en viss tidpunkt på ett bestämt ställe.

Polisinspektör Heikki Ihalainen på Polisstyrelsen säger i ett pressmeddelande att det gäller att inte glömma det sunda förnuftet under mopedträffarna, även om det ibland kan vara svårt när man är ett stort gäng. Polisen påminner om att de som kör moped inte ska överskatta sina egna färdigheter.

– I sommar har det redan inträffat åtminstone ett allvarligt olycksfall vid en av träffarna. Det är inte alltid möjligt att köra en moped eller motorcykel, även om man tror sig ha goda körkunskaper.

En mopedist ska genast stanna när en polis i trafikövervakningsuppdrag visar ett stoppmärke. Försöker en mopedist köra undan riskerar man i första hand sin egen, men även andras, säkerhet.

– I sådana fall ger polisen alltid körförbud åt föraren. Alla fall av grovt äventyrande av trafiksäkerheten behandlas i sista hand i en domstol, säger Ihalainen.

Polisen påminner också om att droger och mopedkörning absolut inte passar ihop.

– Det är precis lika straffbart att köra moped som något annat fordon när man är berusad. Den som är berusad har även en uppenbar risk för att råka ut för olyckor.

Den största tillåtna hastigheten för en moped är högst 45 kilometer i timmen. Hastigheten får inte höjas genom ändringar av mopedens konstruktion. Bestämmelserna som gäller mopeder gäller till tillämpliga delar även mopedbilar.

Zoom

Bestämmelserna gäller också mopedbilar. Foto: Arkiv/Lehtikuva

Ihalainen säger att polisen ingriper i brister och konstruktionsändringar som de upptäcker i mopeder.

Det har dött fem personer i mopedolyckor och nästan 500 personer har skadats i de olyckor som har kommit till polisens kännedom årligen. Polisen får dock inte kännedom om alla mopedolyckor.

Antalet döda och skadade har minskat med ungefär hälften under de senaste tio åren. År 2011 var antalet döda 10 och skadade en god bit över tusen.