Frankrike åker vidare till Moskva och finalen på söndag, medan Eden Hazard, Kevin De Bruyne, Romelu Lukaku och de andra i Belgiens gyllene generation blir utan det VM-guld många trodde de hade på gång. Åtminstone från VM 2018 i Ryssland.

För Frankrike lever möjligheten kvar att återupprepa triumfen från hemma-VM 1998 då dagens förbundskapten Didier Deschamps var lagkapten.

Det var två lag som känner varandra utan och innan som möttes i VM-semifinalen och trots mängden av anfallspotential på båda håll blev det en relativt tillknäppt match. Åtminstone till en början.

Belgien hade det mesta av spelet inledningsvis, men Frankrike kom in i matchen och var på vippen att ta ledningen i den första halvleken när Benjamin Pavard kom fri. Belgiens målvakt Thibault Courtois fick dock ut en fot och gjorde en strålande benparad.

I stället kom utdelningen i början av den andra halvleken.

Efter 51 minuter trängde sig försvararen Samuel Umtiti fram förbi Marouane Fellaini på en hörna och nickade in bollen i mål, 1–0.

Efter Umtitis mål tog Frankrike tillfälligt över mer av spelet eftersom Belgien behövde släppa på tyglarna för att jaga kvittering.

Fixstjärnan Kylian Mbappé fick plötsligt mer utrymme och visade upp ett brett register av frispelningar och snabba löpningar med boll som ställde Belgiens försvar på svåra prov.

Fransmännen kunde samtidigt stå emot den belgiska forceringen som kom i våg efter våg.

Nu blir det Frankrike som får spela VM-finalen på söndag, sin tredje i fotbollshistorien. Belgien får ställa in sig på bronsmatchen i S:t Petersburg på lördag. Det är andra gången landet spelar en bronsmatch i ett VM. Då, 1986, blev det förlust, mot just Frankrike, 2–4.