Meteorologiska institutets väderapplikation fungerar som andra väderappar med aktuella observationer, varningar och prognoser. På fredagsmorgonen kan man se att det råder varning för skogsbrand längs så gott som hela västkusten, medan det i de mellersta och östra delarna varnas för värmebölja – en varning vi senast såg i Finland 2016.

Värmebölja betyder att medeltemperaturen under dygnet är över 20 grader och dagens högsta temperatur är 27 grader eller mer.

Men Meteorologiska institutets app gör det också möjligt för användarna att bidra med väderinformation. Med några klick på sin smarttelefon kan man mata in egna observationer, ladda upp bilder och läsa vad andra lagt in.

Zoom

Speciellt många observationer fanns det inte i appen på fredagsmorgonen, detta är vad privatpersoner har matat in de senaste sju dagarna.



Tjänsten fungerar både på svenska och på finska genom att välja typ av observation, till exempel vindskada, hagel, dimma eller åska. I inställningarna kan man välja att se upp till sju dagar gammal information.

De jourhavande meteorologerna följer användarnas observationer och kan ta dem i beaktande bland annat i korttidsprognoser och varningar.

Funktionen lades till i appen i fjol somras, under det första året har 40 000 observationer skickats in av 12 000 personer.