Den särskilde åklagaren Robert Mueller väcker åtalen inom ramen för sin utredning av ryska påverkansförsök i samband med valet, meddelar det amerikanska justitiedepartementet.

De tolv ryssarna anklagas för att ha "konspirerat i syfte att påverka presidentvalet 2016", säger biträdande justitieminister Rod Rosenstein vid en presskonferens. De pekas ut som agenter vid den ryska underrättelsetjänsten GRU.

Elva av dem uppges de ha varit direkt inblandade i arbetet med att hacka sig in i datorer som tillhörde partiet Demokraterna och dåvarande presidentkandidaten Hillary Clintons valkampanj. Informationen som de kom över där spred de sedan på nätet enligt justitiedepartementet. En av dessa elva samt den tolfte åtalade anklagas för att ha försökt hacka datorer som tillhör valmyndigheter.

Rod Rosenstein säger att de åtalade var i kontakt med ett antal amerikanska medborgare i samband med detta arbete. Inga amerikaner anklagas dock för inblandning i något av brotten i åtalen.

Rosenstein informerade den amerikanske presidenten Donald Trump om åtalen tidigare i veckan. Bara några timmar innan åtalen offentliggjordes på fredagen sade Trump att Robert Muellers utredning är "en riggad häxjakt" – som skadar USA:s relation till Ryssland.

Om tre dagar ska Trump träffa sin ryske kollega Vladimir Putin vid ett första officiellt toppmöte i Helsingfors. USA:s president lovar att han ska lyfta frågan om rysk inblandning vid presidentvalet.

– Jag kommer absolut, och rakt, att ställa frågan och förhoppningsvis kommer vi att ha en god relation till Ryssland, säger Trump vid en presskonferens i Storbritannien, där han är på besök.

Enligt Rysslands utrikesdepartement syftar åtalen till att förstöra stämningen inför mötet. Det hävdar också att det inte finns några bevis mot de tolv ryssarna.

Chuck Schumer, Demokraternas ledare i senaten, säger i ett uttalande att åtalen är "ytterligare bevis för det som alla utom presidenten tycks förstå: President Putin är en motståndare som lade sig i våra val för att hjälpa president Trump att vinna". Han uppmanar Donald Trump att ställa in mötet i Finland.

Bakgrund: Muellerutredningen

  • Frågan om kontakterna mellan personer inom Donald Trumps stab och Ryssland har länge skapat rubriker. USA:s underrättelsetjänster har pekat ut ryska hackare för inblandning i 2016 års valrörelse och frågor har rests om viss aktivitet skett i maskopi med Trumps kampanj.
  • Under valrörelsen uttryckte Trump beundran för Rysslands president Vladimir Putin. Trumps tidigare nationelle säkerhetsrådgivare Michael Flynn, som haft uppdrag i Moskva, tvingades avgå sedan han ljugit för vicepresidenten om sina kontakter med Rysslands dåvarande USA-ambassadör Sergej Kisljak.
  • Även justitieminister Jeff Sessions träffade ambassadören år 2016 och har därför sagt att han inte kommer att vara inblandad i utredningen om ryska kopplingar till presidentvalet.
  • Den 9 maj 2017 avskedade Trump FBI-chefen James Comey. I en intervju senare sade Trump att det hade med "Rysslandsgrejen" att göra. Comey har offentliggjort minnesanteckningar från sina möten med Trump, enligt vilka presidenten bad honom "släppa" utredningen av Flynn.
  • Den 17 maj 2017 utsåg vice justitieminister Rod Rosenstein den tidigare FBI-chefen Robert Mueller till särskild åklagare med ansvar för Rysslandsutredningen.
  • I februari i år riktade Robert Mueller formella anklagelser mot 13 ryska medborgare och tre ryska företag för inblandning i påverkansförsök. Enligt anklagelserna har de sått split i opinionen i sociala medier, rest till USA under falska namn och tagit initiativ till politiska demonstrationer.
  • Robert Mueller har inom ramen för sin utredning också presenterat flera åtalspunkter mot Trumps före detta kampanjchef Paul Manafort. Denne förnekar brott. (TT)