Både England och Belgiens förbundskaptener beskrev svårigheterna att ladda om till en bronsmatch inför mötet, det andra lagen emellan i VM.

Förra gången, i den avslutande gruppspelsmatchen som Belgien också vann, var båda lagen redan klara för avancemang – och lagens intresse för bronsmatchen kändes stundtals liknande.

England bytte fem spelare inför matchen som Gareth Southgate kallat "matchen som ingen vill spela" och hans b-betonade lag åkte på ett tidigt baklängesmål.

Thomas Meunier var tillbaka efter sin avstängning i semifinalen och visade direkt att han saknats. Redan i den fjärde minuten gjorde han 1–0 efter ett fint anfall och inlägg av Nacer Chadli.

Den första halvleken var annars ganska avslagen, och England hade svårt att skapa farliga lägen.

Engelsmännens riktigt farliga chans kom i den 70:e minuten, men Eric Diers skott räddades vasst av hans Tottenham-kollega Tony Alderweireld på mållinjen.

Belgiens lagkapten Eden Hazard avgjorde sedan mötet med tio minuter kvar av matchen. I den 82:e minuten placerade han in bollen efter en kontring.

VM-bronset är Belgiens första i historien. England har ett guld från 1966 sedan tidigare, men blir alltså utan medalj den här gången. Även 1990 förlorade de bronsmatchen.