Polisen sköt i luften och använde vattenkanoner och tårgas för att skingra demonstranterna. Ett 50-tal demonstranter och 28 soldater ur landets säkerhetsstyrkor skadades i sammandrabbningarna, uppger inrikesdepartementet.

Protesterna, som började förra söndagen, har spridit sig till flera städer i södra Irak och beror på ett utbrett missnöje med bristande samhällsservice, arbetslöshet och korruption. Den irakiske premiärministern Haider al-Abadi har tillkännagivit att fonder ska användas för att förbättra tillgången till vatten, el och hälso- och sjukvård.

I provinshuvudstaden Nasiriya i intilliggande Dhi Qar-provinsen skadades 15 demonstranter och 25 poliser i sammandrabbningar. Och i Muthana-provinsen samlades hundratals demonstranter utanför guvernörens residens och satte eld upp delar av byggnaden, uppger poliskällor.

I fredags stormade hundratals människor flygplatsen i Najaf, vilket har fått flera flygbolag att ställa in flighter. Flyg från Iran till den heliga staden har omdirigerats till Bagdad, uppger den iranska televisionen.

Demonstrationer har också förekommit i närheten av oljefälten utanför Basra, vilket kan påverka landets oljeproduktion som står för omkring 90 procent av statsinkomsterna.

Den shiitdominerade regionen i södra Irak har länge försummats av Bagdad, först under Saddam Husseins regim och sedan av den shiitledda regeringen. Trots att regionen genererar enorma oljeinkomster kommer de sällan invånarna till del.