Det är åtta år sedan en amerikansk och rysk president senast träffades i enrum. Trump och Putin har i sin tur setts vid två tillfällen tidigare men då i samband med andra typer av toppmöten.

Det är ett avgörande ögonblick när de träffas med start klockan 13 lokal tid vid den finländska presidentens palats i Helsingfors.

President Putin anländer från VM-finalen i fotboll på hemmaplan medan Trump har en Europaresa i ryggen, där han under Nato-mötet kom ihop sig med Tyskland och under vistelsen i Storbritannien först blandade sig i brittisk inrikespolitik när han ifrågasatte brexitförhandlingarna, därefter gjorde en kovändning och hyllade premiärminister Theresa May.

En exceptionell nyhetsvecka även med Trumpmått.

I Helsingfors bävar många för vad som ska ske när Trump och Putin ska mötas enskilt. Å ena sidan en före detta KGB-agent med 18 års erfarenhet av internationell politik. Å andra sidan en personlighet (ö)känd för sitt humör och tvära kast och betydligt mindre världspolitisk erfarenhet. Även i Ryssland har Putins erfarenhet lyfts fram som en maktfaktor.

– Det är klart att den ryska sidan vill blåsa upp sin egen president och få framstå som väldigt erfaren och det är delvis sant, säger Gudrun Persson, docent vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) och Rysslandsexpert.

– Framför allt skulle jag säga att den ryska sidan har en hel apparat, inte bara presidentadministrationen utan även utrikesministeriet. Man har haft tid att förbereda frågorna ordentligt och är skickliga förhandlare. Där skulle jag kunna se en fördel för den ryska sidan,

Republikanernas senator John Kennedy, som tillsammans med ett par andra senatorer besökte Ryssland inför toppmötet, jämförde Ryssland "med att förhandla med maffian" och sade att Putin inte går att lita på.

Men trots viss oro från amerikanskt håll – och dess allierade – är det osäkert vad som egentligen ska komma ut konkret från mötet och möjligen presenteras vid en pressträff som är planerad till klockan 15 svensk tid.

Trump själv har sagt att hans förväntningar på mötet inte är speciellt höga.

– Jag går in med låga förväntningar. Jag har inte höga förväntningar. Inget dåligt kommer att komma ut från mötet och kanske något bra, sade han i helgen till amerikanska tv-kanalen CBS.

Fakta: Detta kan stå på agendan

  • Vad presidenterna Donald Trump och Vladimir Putin ska prata om i detalj är inte känt för omvärlden. Här är några ämnen som har nämnts i förhandsdiskussionerna:
  • Situationen i Syrien
  • Trump själv sade i samband med besöket i Storbritannien att det är ett ämne som ska tas upp. Trump vill att de amerikanska trupperna lämnar Syrien men vad en överenskommelse praktiskt kan ge är oklart.
  • – Det kommer säkert att diskuteras och kanske någon överenskommelse om södra Syrien. Problemet om det nu blir en sådan överenskommelse är att det skrivits ett antal sådana men de tenderar att spricka ganska snart, säger Gudrun Persson.
  • Ukraina och Krim
  • Ett betydligt mera kontroversiellt ämne är annekteringen av Krim. Ett stort orosmoment i vida europeiska och amerikanska kretsar är att Trump ska erkänna Krim som ryskt.
  • – Att Trump skulle erkänna Krim håller jag som högst osannolikt och när det gäller Ukraina kan man tänka sig "läpparnas bekännelse" och att man måste följa Minsk-avtalet, säger Gudrun Persson.
  • Ekonomiska sanktionerna mot Ryssland
  • USA har infört en rad ekonomiska sanktioner mot Ryssland, så sent som i april tidigare i år införde man sanktioner mot sju ryska oligarker och tolv företag som oligarkerna kontrollerar. Detta till följd av de påstådda ryska försöken att påverka det amerikanska presidentvalet. Putin vill naturligtvis att dessa sanktioner hävs.
  • – Det finns säkert sådana förhoppningar men mer att man lägger grunden för att så småningom bli av med dem, säger Gudrun Persson.
  • Rysslands eventuella inblandning i presidentvalet
  • Misstankarna om samröre mellan personer i Donald Trumps stab och den ryska regeringen – som amerikanska underrättelsetjänster hävdar har lagt sig i USA-valet – har skuggat presidenten sedan han tillträdde i januari i fjol. Ämnet blev högaktuellt igen för några dagar sedan då USA:s justitiedepartement åtalade tolv tjänstemän i ryska underrättelsetjänsten, misstänkta för att ha hackat Demokraternas mejl. Trump säger själv att han ämnar ta upp presidentvalet och Ryssland men har samtidigt vid upprepade tillfällen skarpt kritiserat åklagare Robert Muellers utredning och kallat den för en "häxjakt".
  • – Det har talats om att Ryssland ska skriva under att man lovar att inte blanda sig i amerikanska val och angelägenheter men det har man ju aldrig erkänt att man gjort. Det skulle vara en ganska billig poäng att Putin säger att "vi aldrig blandat oss i och lovar att aldrig göra det i framtiden heller", säger Gudrun Persson.
  • Kärnvapennedrustning
  • När Barack Obama och Dmitrij Medvedev var presidenter undertecknade de ett nytt Start-avtal för nedrustning 2010, vilket syftade till att kraftigt skära ner på ländernas kärnvapenarsenaler. Detta avtal löper nu ut 2021 och frågor i detta ämne ska tas upp, har Trump själv sagt.
  • – Ska det förlängas så måste man i alla fall börja prata om det snart, säger Gudrun Persson.