De båda världsledarna höll vid 13-tiden en kort gemensam presskonferens inför sitt enskilda möte i presidentpalatset i Helsingfors. Trump började med att gratulera Putin för vad han beskrev som ett av de bäst genomförda världsmästerskapen i fotboll genom tiderna.

Han konstaterade sedan att relationerna mellan USA och Ryssland varit dåliga de senaste åren – något han dock tycks övertygad om att kunna ändra på.

– Jag tror att vi kommer att kunna utveckla enastående relationer, sade Trump, och tillade:

– Att komma överens med Ryssland är någonting bra, inte någonting dåligt.

Även Putin verkade förväntansfull.

– Tiden är inne för oss att hålla väsentliga samtal om våra relationer och om världens problemområden.

På agendan står bland annat handel, kärnvapennedrustning och Kina, enligt den amerikanske presidenten.

Han nämnde dock inte de frågor som legat till grund för de senaste årens försämrade relationer länderna emellan: Rysslands annektering av Krim, dess stöd till Syriens diktator Bashar al-Assad, anklagelserna om att Kreml legat bakom förgiftandet av ex-spionen Sergej Skripal i Storbritannien – och uppgifterna om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet.

Den sistnämnda frågan berörde Trump dock indirekt i en tweet i morse. Där beskrev han "den riggade häxjakten", det vill säga utredningarna om misstänkt samröre mellan Trumps stab och den ryska regeringen, liksom "dåraktighet och dumhet" från USA:s sida som orsakerna till de dåliga relationerna med Ryssland.

Beskrivningen föll det ryska utrikesdepartementet på läppen.

"Vi håller med", svarar departementet via sitt Twitter-konto.

Efter det enskilda mötet mellan ledarna väntar en arbetslunch där flera personer från deras delegationer deltar. Därefter har en längre presskonferens utlovats.

Detta kan stå på agendan

  • Vad presidenterna Donald Trump och Vladimir Putin ska prata om i detalj är inte känt för omvärlden. Här är några ämnen som har nämnts i förhandsdiskussionerna:
  • Situationen i Syrien
  • Trump själv sade i samband med besöket i Storbritannien att det är ett ämne som ska tas upp. Trump vill att de amerikanska trupperna lämnar Syrien men vad en överenskommelse praktiskt kan ge är oklart.
  • – Det kommer säkert att diskuteras och kanske någon överenskommelse om södra Syrien. Problemet om det nu blir en sådan överenskommelse är att det skrivits ett antal sådana men de tenderar att spricka ganska snart, säger Gudrun Persson.
  • Ukraina och Krim
  • Ett betydligt mera kontroversiellt ämne är annekteringen av Krim. Ett stort orosmoment i vida europeiska och amerikanska kretsar är att Trump ska erkänna Krim som ryskt.
  • – Att Trump skulle erkänna Krim håller jag som högst osannolikt och när det gäller Ukraina kan man tänka sig "läpparnas bekännelse" och att man måste följa Minsk-avtalet, säger Gudrun Persson.
  • Ekonomiska sanktionerna mot Ryssland
  • USA har infört en rad ekonomiska sanktioner mot Ryssland, så sent som i april tidigare i år införde man sanktioner mot sju ryska oligarker och tolv företag som oligarkerna kontrollerar. Detta till följd av de påstådda ryska försöken att påverka det amerikanska presidentvalet. Putin vill naturligtvis att dessa sanktioner hävs.
  • – Det finns säkert sådana förhoppningar men mer att man lägger grunden för att så småningom bli av med dem, säger Gudrun Persson.
  • Rysslands eventuella inblandning i presidentvalet
  • Misstankarna om samröre mellan personer i Donald Trumps stab och den ryska regeringen – som amerikanska underrättelsetjänster hävdar har lagt sig i USA-valet – har skuggat presidenten sedan han tillträdde i januari i fjol. Ämnet blev högaktuellt igen för några dagar sedan då USA:s justitiedepartement åtalade tolv tjänstemän i ryska underrättelsetjänsten, misstänkta för att ha hackat Demokraternas mejl. Trump säger själv att han ämnar ta upp presidentvalet och Ryssland men har samtidigt vid upprepade tillfällen skarpt kritiserat åklagare Robert Muellers utredning och kallat den för en "häxjakt".
  • – Det har talats om att Ryssland ska skriva under att man lovar att inte blanda sig i amerikanska val och angelägenheter men det har man ju aldrig erkänt att man gjort. Det skulle vara en ganska billig poäng att Putin säger att "vi aldrig blandat oss i och lovar att aldrig göra det i framtiden heller", säger Gudrun Persson.
  • Kärnvapennedrustning
  • När Barack Obama och Dmitrij Medvedev var presidenter undertecknade de ett nytt Start-avtal för nedrustning 2010, vilket syftade till att kraftigt skära ner på ländernas kärnvapenarsenaler. Detta avtal löper nu ut 2021 och frågor i detta ämne ska tas upp, har Trump själv sagt.
  • – Ska det förlängas så måste man i alla fall börja prata om det snart, säger Gudrun Persson. (TT)