De båda världsledarna höll vid 13-tiden en kort gemensam presskonferens inför sitt enskilda möte i presidentpalatset i Helsingfors. Trump började med att gratulera Putin till vad han beskrev som ett av de bäst genomförda världsmästerskapen i fotboll genom tiderna.

Han konstaterade sedan att relationerna mellan USA och Ryssland varit dåliga de senaste åren – något han dock tycks övertygad om att kunna ändra på.

– Jag tror att vi kommer att kunna utveckla enastående relationer, sade Trump, och tillade:

– Att komma överens med Ryssland är någonting bra, inte någonting dåligt.

Även Putin verkade förväntansfull.

– Tiden är inne för oss att hålla väsentliga samtal om våra relationer och om världens problemområden.

Zoom

Donald Trump väntar på sin lunch. Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa


Zoom

Vladimir Putin vid lunchbordet. Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa



Flera av Helsingfors huvudgator har varit avstängda under dagen på grund av toppmötet och turister som var på väg till det klassiska varuhuset Stockmann fick kryssa sig fram till entrén mellan kravallstaketen.

Samtidigt fortsatte protester runtom i stan, däribland en demonstration till stöd för hbtq-personer i Tjetjenien.

– Först var jag skeptisk till att mötet skulle hållas här i Finland, vi har ju ingenting med det att göra. Men jag tror ändå att det är bra att mötet hålls här, för här finns det en stark yttrandefrihet som gör att folk kan protestera, säger Dusica Bozovic, en av dem som demonstrerade under morgonen, när TT träffar henne och väninnan Mirna Kulas utanför centralstationen i Helsingfors.

Hon bär en skylt där det står "Don't hate" (hata inte). Väninnorna vill visa att de är emot de båda världsledarnas politik, men att man för den sakens skull inte behöver hata varandra.

– Vi förväntar oss ingenting av mötet och hoppas att det inte leder till något. Det skulle nog bara bli dåligt om de två pratar ihop sig, säger Dusica Bozovic.

Zoom

Dusica Bozovic (tv) och väninnan Mirna Kulas demonstrerar under parollen "don't hate" under toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin i Helsingfors, Finland. Foto: Christine Olsson/TT


På agendan för de båda ledarna står bland annat handel, kärnvapennedrustning och Kina, enligt Donald Trump.

Han nämnde dock inte de frågor som legat till grund för de senaste årens försämrade relationer länderna emellan: Rysslands annektering av Krim, dess stöd till Syriens diktator Bashar al-Assad, anklagelserna om att Kreml legat bakom förgiftandet av ex-spionen Sergej Skripal i Storbritannien – och uppgifterna om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet.

Den sistnämnda frågan berörde Trump dock indirekt i en tweet i morse. Där beskrev han "den riggade häxjakten", det vill säga utredningarna om misstänkt samröre mellan Trumps stab och den ryska regeringen, liksom "dåraktighet och dumhet" från USA:s sida som orsakerna till de dåliga relationerna med Ryssland.

Beskrivningen föll det ryska utrikesdepartementet på läppen.

"Vi håller med", svarar departementet via sitt Twitter-konto.

Vad som blir resultatet av mötet mellan Trump och Putin är oklart men många ser Putin som en på förhand klar vinnare.

Å ena sidan en före detta KGB-agent med 18 års erfarenhet av internationell politik. Å andra sidan en personlighet (ö)känd för sitt humör och tvära kast och betydligt mindre världspolitisk erfarenhet. Även i Ryssland har Putins erfarenhet lyfts fram som en maktfaktor.

– Framför allt skulle jag säga att den ryska sidan har en hel apparat, inte bara presidentadministrationen utan även utrikesministeriet. Man har haft tid att förbereda frågorna ordentligt och är skickliga förhandlare. Där skulle jag kunna se en fördel för den ryska sidan, säger Gudrun Persson, docent vid Totalförsvarets forskningsinstitut i Sverige (FOI) och Rysslandsexpert.