Flera av huvudgatorna i den finska huvudstaden har varit avstängda under måndagen på grund av mötet mellan USA:s president och den ryske ledaren Vladimir Putin. Turister som var på väg till det klassiska varuhuset Stockmann fick kryssa sig fram till entrén mellan kravallstaketen. Samtidigt fortsatte protester runtom i stan, däribland en demonstration till stöd för hbtq-personer i Tjetjenien.

– Först var jag skeptisk till att mötet skulle hållas här i Finland, vi har ju ingenting med det att göra. Men jag tror ändå att det är bra att mötet hålls här, för här finns det en stark yttrandefrihet som gör att folk kan protestera, säger Dusica Bozovic, en av dem som demonstrerade under morgonen, när TT träffar henne och väninnan Mirna Kulas utanför centralstationen i Helsingfors.

Dusica Bozovic bär en skylt där det står "Don´t hate" (hata inte). Väninnorna vill visa att de är emot de båda världsledarnas politik, men att man för den sakens skull inte behöver hata varandra.

– Vi förväntar oss ingenting av mötet och hoppas att det inte leder till något. Det skulle nog bara bli dåligt om de två pratar ihop sig, säger Dusica Bozovic.

Många av demonstranterna i Helsingfors är dock för de båda ledarna och mötet dem emellan. Melker Narikka bär en amerikansk flagga för att hedra den kontroversielle presidenten.

– Jag tror att det är bra med mötet och att det kan fungera som ett steg på vägen till en positiv förändring i världen med mer stabilitet och fred, säger han till TT.

Zoom

Melker Narikka hoppas på att toppmötetmellan USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin i Helsingfors, Finland ska leda till konstruktiva samtal. Foto: Christine Olsson/TT


Melker Narikka får medhåll av Helsingforsbon Ville Aro, som den finska nyhetsbyrån SPT har träffat.

Han har en flagga fastspänd i ryggsäcken: Finlands. På huvudet bär han en röd keps med Donald Trumps slogan "Make America great again". Aro är född och uppvuxen i Stockholm med finländska föräldrar. I samband med flytten till Helsingfors fick han upp ögonen för den karismatiska Trump. Aro säger att han inte är aktiv i partipolitiken men stöder den amerikanska ledaren.

– Han representerar sitt eget folk väldigt väl i jämförelse med andra presidenter. Han lyssnar på sina medborgare och driver igenom frågor. Han är inte heller så politiskt korrekt som alla brukar vara i Finland, USA och världen, säger Ville Aro.

Även det högerpopulistiska partiet Sannfinländarnas ungdomsförbund ordnade en välkomnande stöddemonstration, Welcome Trump, som lockade kring 50 personer, bland dem en grupp från högerextrema medborgargardsrörelsen Soldiers of Odin, rapporterar Sveriges Radio.