"Kostnaderna är bortom kontroll", tyckte Donald Trump redan i slutet av 2016, då han kritiserade planerna på nya presidentflygplan. Nu har han varit engagerad i förhandlingar med tillverkaren Boeing, och säger sig ha fått ner priset kraftigt.

Men någon lågprisaffär är det inte. Försvarshögkvarteret Pentagon meddelar att ett kontrakt à 3,9 miljarder dollar är skrivet med Boeing. För det får regeringen två specialutrustade 747-8. Det är den tredje generationen av 747 och ett av världens största trafikflygplan.

– Boeing gav oss bra villkor, säger Trump till CBS.

Som jämförelse skulle man för det priset få över 60 exemplar av Gulfstream G550, den senaste modellen av de affärsflygplan som används av Sveriges regering och kungafamilj.

Men Trump slår på stort, även vad gäller lackeringen.

– Jag tänkte, ska vi verkligen använda samma bebisblå färg? Och det ska vi inte.

Färgsättningen på de nuvarande presidentplanen, ombyggda Boeing 747-200B beställda av Ronald Reagan, går i vitt och två blå nyanser. Även om själva planen bytts ut, så har färgerna varit desamma sedan John F Kennedys tid som president 1961–63.

De nya planen lär bli avsevärt färgstarkare, även om det än så länge är oklart exakt hur den röd-vit-blåa lackeringen kommer att se ut.

Leveransdatum är satt till december 2024. Det är precis i slutet av nästa mandatperiod, vilket gör att Trump knappt hinner prova presidentens nya "vingar".

– Det bär emot att säga det, men det här tar tid. Det är ett väldigt komplicerat projekt, säger Trump till CBS.

– Men när det väl är klart kan förhoppningsvis många presidenter använda och avnjuta det.