Av de officiella kontrollplatserna i Österbotten, Södra Österbotten och Mellersta Österbotten observerades under tisdagen och onsdagen en liten mängd blågröna alger vid Kylmälahti rastplats, skolan i Ähtärinranta, Suninsalmi samt Ähtärinsalmi i sjön Ähtärinjärvi. Dessutom iakttogs en större mängd blågröna alger i Replotfjärden förra helgen, men nu tycks algsituationen ha lugnat ner sig, skriver NTM-centralen i ett pressmeddelande. Även i Pjelaxfjärden har man iakttagit rikligt med blågröna alger.

Under veckan har medborgarna aktivt rapporterat om algobservationer i Österbotten. Under måndagen observerades rikligt med blågröna alger i sjön Ranta-Töysä i Alavo. Vid badstranden Kodesjärvi i Storå observerades rikligt med alger under tisdagen. Också i havsområdet utanför Karleby och i Limajärvi i Soini observerades blågröna alger under onsdagen. I Vasa gjordes observationer i Sundom och vid Vasklot.

Massförekomsten av alger är ofta lokala och algsituationen ändras snabbt beroende på väderförhållandena. Varmt och vindstilla väder möjliggör uppkomst av vidsträckta stråk med blågröna alger och under optimala förhållanden kan blomningar av blågröna alger uppstå mycket snabbt.

Vatten som innehåller rikligt med blågröna alger bör inte användas, eftersom algerna kan vara giftiga och orsaka till exempel hudsymtom, irriterade ögon och illamående. I synnerhet småbarn och husdjur bör hållas borta från stranden och vattnet när det finns blågröna alger i vattnet. Vatten som innehåller blågröna alger bör inte heller användas som bastuvatten eller hushållsvatten.