Det är den Bangkok-baserade människorättsorganisationen Fortify Rights ("Förstärk rättigheter") som har sammanställt rapporten, enligt flera internationella medier.

"De gav dem långa svärd " baseras på hundratals intervjuer med överlevare, rebeller och tjänstemän från regering och militär i Myanmar och Bangladesh.

Efter två år av efterforskningar identifierar människorättsorganisationen ett 20-tal högt uppsatta soldater och poliser i Myanmar som ansvariga för de påstådda grymheterna – inklusive befälhavare Min Aung Hlain.

Enligt författarna till rapporten gick strategin ut på att beväpna andra civila och samtidigt göra den muslimska minoriteten mer sårbar inför det kommande angreppet. Bland annat genom att upphöra med humanitärt bistånd, införa ett utegångsförbud och väsentligt öka antalet soldater i området.

Matthew Smith, Fortify Rights vd, menar att Myanmar borde ställas till svars i Internationella brottmålsdomstolen (ICC).

Zoom

Strategin gick ut på att göra den muslimska minoriteten mer sårbar, bland annat genom att upphöra med humanitärt bistånd. Foto: Lehtikuva/AFP/Phyo Hein Kyaw


– ICC skapades just för sådana här situationer, när regeringen misslyckats med att utreda och åtala de ansvariga. Förberedelserna och själva brotten i sig – massakrerna, våldtäkterna och attackerna – allt talar för att man haft som syfte att utföra ett folkmord, säger han enligt tidningen The Guardian.

Myanmars militära angrepp mot rohingyer förra året har av FN kallats för ett möjligt folkmord.

FN har skrivit under ett avtal med Myanmar som ska ge organisationen åtkomst till de tidigare isolerade områden som är centrum för krisen kring den muslimska minoritetsgruppen.

Men Myanmar har nekat FN:s råd för mänskliga rättigheter att utreda situationen på plats i Rakhine. I stället har landets ledare Aung San Suu Kyi och dess militära ledning intygat för delegationen från FN:s säkerhetsråd att övergreppen ska utredas.