Finlands Viltcentral Kust-Österbotten har för inkommande jaktår beviljat 2107 jaklicenser för älg. År 2017 användes 77 procent av de beviljade licenserna. Då fälldes i Kust-Österbotten 2735 stycken älgar med de då beviljade licenserna (2610 st.).

Viltcentralen har beviljat jaktlicens på 939 vitsvanshjort. 2017 beviljades 814. En jaktlicens för hjortdjur berättigar till att fälla antingen en fullvuxen eller två kalvar.

Licensmängden baserar sig på Kust-Österbottens regionala viltråds fastställda målsättning för älgstammen. Målsättningen är satta älgförvaltningsområdesvis och är i kraft i tre år. I Kust-Österbotten finns tre älgförvaltningsområden. Målsättningarna för kvarvarande stam varierar i de olika älgförvaltningsområdena till mellan 3,0-4,0 älgar / 1000 hektar.

På alla älgförvaltningsområden har jaktvårdsföreningarna uppgjort en beskattningsplan, som siktar mot den nedre gränsen av den fastställda målsättningen. I praktiken kommer man därför också under kommande hösts jakt fortsättningsvis minska på älgstammen.

Jakten är möjlig att börja redan i början av september.

I enlighet med tidigare förändring av jaktförordningen är det också kommande höst möjligt att genom vaktjakt börja jaga hjortdjur redan i början av september. Med förändringen strävas efter att underlätta regleringen och förhindra hjortdjurs skador.