Skörden väntas bli en tredjedel mindre än 2009 då spannmålsskörden var den största sedan millennieskiftet. Rågskörden minskar troligen med hälften och veteskörden med en tredjedel jämfört med i fjol. År 2018 är Finlands tredje dåliga skördeåret i rad.

Om det exceptionellt torra och varma vädret fortsätter, kan spannmålsskörden i höst vara ännu mindre än den nu beräknade skörden.

– Om den beräknade spannmålsskörden realiseras är den lika liten som missväxten 1998-1999. Då krympte skörden till följd av fortsatt regn det första året och torr och varm sommar det andra året, säger överaktuarie Anneli Partala i Naturresursinstitutets statistiktjänst, i ett pressmeddelande.

Värmeböljan och torkan i början av sommaren har påverkat växternas tillväxt och skördebildning negativt.

– Under den regniga och kalla perioden återhämtade sig växtbeståndet på vissa ställen efter dessa svårigheter. Värmeböljan kan dock bidra till brådmogna växtbestånd, vilket minskar den förväntade skörden ytterligare, säger forskningsprofessor Pirjo Peltonen-Sainio vid Naturresursinstitutet i pressmeddelandet.

Rågskörden kommer att bli 50 procent mindre än i fjol, det vill säga den minsta skörden på fem år. Skörden på cirka 50 miljoner kilo räcker endast till hälften av Finlands konsumtion.

Veteskörden minskar med en tredjedel jämfört med i fjol och blir den minsta skörden på 15 år. Huvudorsaken till den minskade rågskörden är att odlingsarealen minskade på grund av ogynnsamt väder i höstas. I fråga om de övriga sädesslagen är torkan den huvudsakliga orsaken.

Kornskörden blir troligen den minsta skörden på 30 år och minskar med en åttondedel jämfört med i fjol.

Havreskörden minskar relativt sett minst – med en dryg tiondedel. 2018 är det andra året under de senaste 30 åren då havreskörden understiger 900 miljoner kilo.

Rapsskörden minskar med en fjärdedel jämfört med i fjol. De senaste åren har odlingen av raps ökat, men 2018 är ett undantag.

Torkan har även en negativ inverkan på vilda bär. Enligt Naturresursinstitutet vekar skörden bli mager för samtliga vilda bärsorter.

Tidigare i sommar såg bärprognoserna normala ut, men enligt senare iakttagelser verkar färre bar än normalt mogna.

I veckan har en ny finskspråkig informationssajt öppnats för alla ivriga bärplockare. På Marjahavainnot.fi kan vem som helst meddela sina iakttagelser av vilda blåbär, hjortron och lingon.