Kvalet var tudelat för Mercedes. Medan stallets andreförare Valtteri Bottas höll till i den absoluta tätstriden stördes titeljagande Lewis Hamilton tekniska problem. Mercedesstallet fick inte bilen i skick igen och Hamilton tvingas nu starta från 14:e startrutan.

Det verkade länge som om Bottas skulle ta säsongens första pole position, men Vettel visade varför det är han som leder i VM-sammandraget. I sin sista körning för dagen rattade Vettel sin Ferrari till klar seger i tidskvalet och sin 55:e pole position sammanlagt.

Trots att Bottas får starta från första ledet var han inte helt nöjd.

– Det var en riktigt bra tid av mig. Jag gav precis allt. Vettel var bara lite för snabb i dag, säger Bottas till Yle.

– I tävlingen är starten avgörande. I själva loppet håller vi (Mercedes) samma fart som Ferrari, säger Bottas.

Kimi Räikkönen var inte han heller speciellt nöjd med sin placering.

– Som placering är tredje startrutan bra, men jag skulle ha haft chans till ännu bättre. På mitt första varv hade jag en liten sladd och var lite för försiktig på det andra varvet. Nu gäller det att bättra på under själva loppet, säger Räikkönen som kan förvänta sig en strikt stallorder på att försöka hålla Lewis Hamilton bakom sig möjligast länge och ge försprång till Vettel.

Rättat kl. 10.28. En tidigare version motiverade Hamiltons svaga kval med en utkörning. Orsaken var i själva verket motorproblem.