Enligt norska ABC Nyheter uppges de inställda flygen vara kopplade till underleverantören City Jet samt flygbolagets irländska dotterbolag SAS Irland (SAIL). Brist på bemanning hos SAIL och City Jet uppges innebära att moderbolaget får ta över flygningarna och att kabinpersonal regelbundet beordras att arbeta på fritiden.

Enligt sajten ska 26 piloter vid SAS Ireland ha skrivit under ett brev till SAS-ledningen där de pekar på usla anställningsvillkor och hävdar att det irländska bemanningsföretaget som de är anställda genom pressar dem att tulla på säkerheten.

Troels Karlskov, på SAS presstjänst bekräftar att SAS tagit emot brevet från piloterna.

"Vi har en positiv syn och delar deras ambition att hitta en god lösning för situationen", skriver han i ett mejl till TT.

På telefon säger han att bolaget beklagar de inställda flygningarna. Han vill dock inte kommentera om de är kopplade till SAIL och City Jet.

– Vi gör allt vi kan för att hjälpa våra passagerare. Under sommaren flyger vi bokstavligt talat med all kapacitet vi har. När något stör kan det få konsekvenser i ruttnätverket, säger han.

Störningarna kan bero på en kombination av faktorer som teknik, väder eller trängsel i luftrummet, säger han.

Han anser även att siffran bör ses i perspektiv av att SAS genomför cirka 900 flygningar om dagen under högsäsong.

– 700 inställda flyg på de senaste tre månaderna sker samtidigt som vi totalt sett har haft över 78 000 avgångar.