PITSITURNERINGEN Grupp B

• TPS – Sport 2–0 (1–0, 1–0)

TPS kom till Pitsiturneringen med tre femmor och inledde med en 2–0-förlust mot Pelicans. Men mot ett Sport som gjort åtta ändringar i laguppställningen jämfört med sin öppningsmatch mot Pelicans, och bland annat plockat in unga förmågorna Eetu Mäki, Miro Lehtimäki och Tobias Åkerman, tog Åbolaget kommandot direkt.

Danska yttern Patrick Björkstrand kom loss redan innan halvminuten spelats då Sport slarvade med sitt första byte, men Mika Järvinen parerade. Centern Oula Palve var näste man att prova, men Järvinen glänste med plocken.

Oskari Manninen tog matchens första utvisning för en fasthållning på Palve. Amerikanska yttern Zach Budish serverades mitt framför målet, men Järvinen sprattlade vilt där han låg på isen och lyckades sätta stopp.

Öppningsmålet kom i stället i spel fem mot fem när backen Santeri Lukka avlossade ett handledsskott från blå och centern Hannu Kuru fick till en styrning mitt i trafiken framför målet. 1–0 efter 5.34.

Sport fick prova på powerplay efter att Antti Kalapudas fällts framför TPS-målet av backen Jani Forsström. Det blev ett par avslut, men ganska tama sådana.

Efter det var det Roope Talajas tur att vila i två minuter efter en slashing i anfallszon. TPS flyttade runt pucken bra och kom till flera avslut, men Järvinen stod pall. Sports målvakt hade femton räddningar i första perioden, jämfört med TPS-målvakten Rasmus Tirronens åtta.

TPS spädde på i början av andra perioden när yttern Teemu Väyrynen drog i väg ett fladdrigt skott som kan ha tagit studs framför målet. 2–0 var ett faktum efter 16.31.

Strax efter klingade det till i målramen bakom Järvinen. Sport hade svårt att skapa ordentliga anfall medan TPS lirade med bra självförtroende och intensitet och fortsatte peppra på mot Järvinen.

Med knappa fyra minuter kvar drev Tobias Åkerman upp ett bra anfall. Den unga backen gav över till Talaja, men denne lyckades inte peta in pucken från nära håll.

Strax efter plockade Sport ut Järvinen. Talaja var framme och provade igen, men pucken fastnade någonstans i Tirronens utrustning.

I den betydelselösa straffläggningen sköt Erik Riska förbi varpå Björkstrand såg till att TPS vann även den.