– Vi är inte så hänsynslösa att vi uppfinner egna regler, säger Finlands förbundskapten Jorma Kemppainen till Helsingin Sanomat.

Kemppainen säger att det finländska förbundet haft en annan inställning än det svenska om detta hänt en finländsk friidrottare.

– Om samma sak hade hänt hos oss så hade vi stoppat denne, säger Jorma Kemppainen.

Ilta-Sanomats krönikör Pekka Holopainen säger till Expressen att han tycker Sverige agerar fel och hoppas att Sverige ska få lära sig en läxa.

– Jag hoppas att Meraf Bahta tar medalj i Berlin och straffas efteråt för dopning. Det är ett helt korkat beslut att låta henne springa, säger Holopainen.

Röster har även höjts i Norge mot beslutet att låta Bahta ställa upp i EM. Den tidigare idrottstränaren och numera tv-kommentatorn för cykel Johan Kaggestad är kritisk.

– Detta är frustrerande för många. Det kan inte vara en regel för en svensk idrottsman och en annan för en fransk cyklist. Regeln ska vara tillräckligt klar, säger Kaggestad till norska Dagbladet.

Han menar att cykelsporten tagit tag i problemet med missad rapportering och uteblivna tester medan friidrotten inte gjort det på samma sätt. Han tycker att en övergripande organisation bör få ansvaret för dopningskontroller och sanktioner.

– Jag vet att det arbetas på det och jag tror det kommer att ske. Det finns många förnuftiga människor inom idrotten. Samspelet måste bli bättre, säger Kaggestad.

Bakgrund: Detta har hänt

  • Den 26 juli avslöjade Aftonbladet att Meraf Bahta har tre missar i vistelserapporteringssystemet de senaste tolv månaderna och därför är misstänkt för brott mot dopningsreglerna.
  • Fallet ligger hos Riksidrottsförbundets dopningskommission som vid sitt nästa möte den 17 augusti tar upp ärendet och tar beslut att antingen fria, det vill säga ta bort någon/några/alla missarna, eller lämna över ärendet till RF:s dopningsnämnd som eventuellt utdelar straff.
  • Under utredningen är Bahta fri att tävla enligt reglerna (inte automatisk avstängning under utredning för vistelserapporteringsbrott) – så länge inte förbundet väljer att stänga av henne.
  • Förbundet har skickat in en begäran om omprövning till dopningskommissionen. I begäran anges personliga skäl, till exempel kopplade till läs- och skrivsvårigheter och olyckliga sjukdomsfall, samt administrativa skäl, såsom inloggningsproblem och kompletterande rapportering via mejl.
  • Bahta väntas komma till Berlin på tisdag. På onsdag ska hon springa 10 000 meter och nästa söndag 5 000 meter.

Fakta: Vistelserapportering

  • Oanmälda dopningskontroller under tränings- och uppbyggnadsperioden är ett av de mest effektiva sätten att avskräcka från att använda dopningsmedel och att upptäcka dopning.
  • För att kunna göra kontroller utanför tävling har Internationella antidopningsorganisationen Wada infört vistelserapporteringssystemen Adams (individuell vistelserapportering) och Lars (kollektiv vistelserapportering). I dessa system ska idrottarna/lagen rapportera var de befinner sig under dygnets alla timmar och därmed vara tillgängliga för dopningstester.
  • Kravet på vistelserapportering gäller för alla idrotter och länder och vistelserapporter ska lämnas av ett begränsat antal elitidrottsutövare världen över. Varje specialidrottsförbund och land fastställer kriterier för vilka utövare som ska ingå i respektive kontrollpool.
  • Källa: Riksidrottsförbundet