Sveriges EM-aktuella stjärna är fortsatt misstänkt för dopningsbrott för vilket hon riskerar två års avstängning.

– Jag är mycket, mycket ledsen över det som hänt och att jag hamnat i det här. Det är verkligen olyckligt och det är riktigt jobbigt att vara i den här situationen, säger Meraf Bahta i ett pressmeddelande.

Friidrottsförbundet begärde omprövning av den tredje pricken i hennes vistelserapportering, men dopningskommissionens jurister har nu meddelat att den tredje förseelsen kvarstår efter granskning. Därmed blir Bahta ett fall vid dopningskommissionens möte den 17 augusti.

– Jag har inte klarat av att göra vistelserapporteringen helt själv, utan har behövt ta hjälp under flera år. Den här rapporteringen är jätteviktig och just därför har jag också tagit hjälp. Jag har känt mig trygg i det stöd jag fått. Men jag förstår att det inte har fungerat och misstag kan tyvärr hända och det är väldigt jobbigt, säger Bahta.

Vid mötet på fredag nästa vecka ska dopningskommissionen ta ställning till om de ska göra en anmälan till dopningsnämnden eller om ärendet ska avslutas.

På onsdag ska Bahta springa 10 000 meter och på söndag 5 000 meter. Om den svenska stjärnan fälls i dopningsnämnden blir hon med största sannolikhet av med en eventuell EM-medalj liksom prispengar och hennes resultat stryks.

– Jag vet att förbundet är emot all form av doping och det är jag också. Jag har stort stöd i den här processen. Den är jobbig och vi får se vad de säger när de tittar på hela bilden. Jag älskar att springa, det är mitt jobb och mitt liv. Jag har tränat länge för EM och ska göra mitt allra bästa, säger Bahta.

Det svenska förbundet bjöd in till en ny pressträff på tisdag och förklarade och försvarade att Bahta tillåts starta.

– Vi har varit i kontakt med IAAF (Internationella friidrottsförbundet) och haft kontakt och tagit råd av Arne Ljungqvist (svensk tidigare dopningsjägare) och juristen Tore Brolin för att säkerställa att vi inte gör fel. Vi fortsätter med det vi tycker är ett rättssäkert arbete, säger förbundets generalsekreterare Stefan Olsson.

Zoom

Svenska friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson, till höger, på presskonferens i Berlin. Foto: Jessica Gow/TT


Olsson säger att förbundet även beaktat de moraliska aspekter som kan finnas med att låta Bahta starta i EM då hon kan komma att straffas i efterhand. Sverige har också fått kritik i media, bland annat från finländskt håll, för att Bahta tillåts ställa upp i EM.

– Ingen officiell eller formell kritik från något annat land har framförts till oss, klargör Olsson.

Vistelserapportering

  • Oanmälda dopningskontroller under tränings- och uppbyggnadsperioden är ett av de mest effektiva sätten att avskräcka från att använda dopningsmedel och att upptäcka dopning.
  • För att kunna göra kontroller utanför tävling har Internationella antidopningsorganisationen Wada infört vistelserapporteringssystemen Adams (individuell vistelserapportering) och Lars (kollektiv vistelserapportering). I dessa system ska idrottarna/lagen i förväg rapportera var de befinner sig under en timme per dygn och därmed vara tillgängliga för dopningstester.
  • Rapporten ska lämnas in fyra gånger per år och avse de närmaste tre månaderna.
  • Kravet på vistelserapportering gäller för alla idrotter och länder och vistelserapporter ska lämnas av ett begränsat antal elitidrottsutövare världen över. Varje specialidrottsförbund och land fastställer kriterier för vilka utövare som ska ingå i respektive kontrollpool.
  • I Sverige använder just nu 47 friidrottare vistelserapporteringssystemet.
  • Källa: Riksidrottsförbundet.