Uppgifterna om antalet dödade svänger fram och tillbaka.

Medan civilförsvaret talar om minst 20 döda, säger räddningstjänsten att dödstalet redan nått 35. Civilförsvaret räknar samtidigt med att dess siffra kommer stiga.

Inrikesminister Matteo Salvini talar i sin tur om "omkring 30 döda".

Det var vid lunchtid som en lång sträcka av den gigantiska motorvägsbron rasade ner från omkring 50 meters höjd i hamnstaden i nordvästra Italien, där det regnat kraftigt.

Brodelarna föll ner över järnvägsspår, lagerlokaler och andra byggnader samt en flod.

Flygbilder visade hur person- och lastbilar tvingats stanna på vardera sida av Morandibron. En lastbil lyckades stanna bara några meter från den avbrutna änden av bron.

Omkring 35 fordon har fallit ned i raset, säger italienska Röda Korset till TT.

Bilisten Alessandro Megna berättar för till radiokanalen RAI att han satt i en bilkö under bron när han såg den kollapsa.

– Plötsligt rasade bron ner med allt den bar. Det var verkligen en apokalyptisk scen. Jag kunde inte tro mina ögon, säger han.

Bron, över vilken motorvägen A10 löper, stod färdig 1968 och är 1 102 meter lång.

Räddningstjänsten arbetar med att rädda människor som fastnat i rasmassorna. Bland annat används räddningshundar.

Zoom

Räddningsarbetare använder hundar för att hitta människor som hamnat under rasmassorna. Foto: Lehtikuva/AFP/Piero Cruciatti


2016 genomfördes ombyggnationer vid bron och när kollapsen skedde pågick arbete för att stärka brons grundstruktur, uppger företaget Autostrade som ansvarar för motorvägsunderhållet, enligt Reuters.

"Orsakerna till raset kommer att utredas grundligt så fort det är säkert att arbeta vid platsen", skriver bolaget i ett uttalande.

Företagets aktie djupdök med 9,8 procent på Milanobörsen efter nyheten om raset. Renoveringsarbetet har visat sig vara otillräckligt, säger guvernör Giovanni Toti.

– Det är oacceptabelt att en så pass viktig bro inte var byggd för att undvika en sådan här kollaps, säger i sin tur den biträdande transportministern Edoardi Rixi.

Hans chef, transportminister Danilo Toninelli, säger till statlig tv att katastrofen visar vilket dåligt skick Italiens infrastruktur är i, och att "de skyldiga ska få betala".

Den nya populistiska regeringen har lovat satsningar på vad man anser är eftersatta kommunikationer.

Zoom

Det är fortfarande oklart hur många människor som omkom då bron rasade. Det kommer troligen att ta länge än innan alla rasmassor har röjts. Foto: Lehtikuva/AFP/Valery Hache


Genua har en halv miljon invånare och ligger mellan havet och bergen i nordvästra Italien. Den kuperade terrängen innebär att stora vägar som går genom staden och i omgivningen präglas av långa viadukter och tunnlar.

Italien har drabbats av flera broras under de senaste åren. Så sent som den 6 augusti rasade delar av en motorvägsbro vid flygplatsen i Bologna efter en explosion som utlöstes vid en kollision mellan två lastbilar.

I mars i fjol dog två personer när en överfart vid en motorväg rasade ner över deras bil i närheten av Ancona.

Hösten 2016 omkom en person vid en brokollaps vid en väg mellan Milano och Lecco, en olycka som långsam byråkrati fått skulden för vilket ska ha förhindrat att bron stängts av i tid efter rapporter om sprickor, skriver AFP.

Några bilbroar som rasat

  • Mars 2001 – 59 personer omkom när en bropelare rasade och flera bilar och en turistbuss störtade 50 mer ner i floden Douro i norra Portugal.
  • September 2001 – Åtta människor dog när en bro i Texas i USA blev påkörd av pråmar och flera bilar störtade ner i vattnet.
  • Maj 2002 – 14 människor omkom när en bro över Arkansasfloden i Oklahoma i USA blev påkörd av en pråm och rasade. Flera bilar och lastbilar störtade ner i floden.
  • Augusti 2003 – 20 människor, däribland 19 barn, omkom när en bro rasade samman i den indiska delstaten Gujarat.
  • Juni 2007 – Åtta personer miste livet när en bro i Guangdong-provinsen i Kina kollapsade efter att ha blivit påkörd av ett lastfartyg.
  • Augusti 2007 – 13 människor omkom när en 160 meter lång motorvägsbro över Mississippi störtade samman i rusningstrafik i Minnesota i USA.
  • Oktober 2009 – Fem personer omkom när en bro i Costa Rica rasade efter att ha blivit överbelastad av tung trafik.
  • Augusti 2016 – 28 människor i två bussar och flera andra fordon dog när en bro kollapsade efter översvämningar i delstaten Maharashtra i västra Indien.
  • Källor: AFP, The New York Times, Tico Times. (TT)