West vill bland annat satsa på trygghet, fostran och undervisning samt äldrevård som bör ha hög kvalitet och som ska skötas tillsammans av olika aktörer i samhället.

– Om nivån på dessa sjunker kommer jämlikheten i samhället att lida ännu mera. I Finland har vi alltid ansett att var och en i samhället bör ha möjlighet att utvecklas och sträva till sina målsättningar, oberoende av den egna bakgrunden. Vi vill också att var och en kan åldras människovärdigt. Trygghet är grunden för dessa värden.


West, som till vardags arbetar som äldre kriminalkonstapel vid Österbottens polisinrättning, anser att polisens uppgift är att trygga sådana förhållanden där människorna kan arbeta, idka sitt yrke och sin näring. Till polisens uppgifter hör också att förverkliga de grundläggande rättigheterna och de mänskliga rättigheterna, enligt West. Men poliskåren har inte undkommit nedskärningar och inbesparingar.

– Antalet poliser i Finland är lägst i Norden. Finland har dock hittills klarat sig väl i jämförelser angående polisens pålitlighet och effektivitet. Antalet poliser har dock hela tiden gått neråt. Vi har kommit till en situation där vi måste välja: Vill vi öka antalet poliser eller vill vi skära ner polisen uppgifter? Vi måste garantera tillräckliga resurser för polisen.

Som ett oroväckande exempel nämner West antalet narkotikabrott som ökar i regionen.

– Droger är ett problem i Österbotten. Det berättar om ett allmänt illamående. Detta bör förebyggas med olika sektors intensiva samarbete. Polisen och kommunerna bör samarbeta. Drogbrott kan avslöjas med effektiv övervakning. Polisen kan förebygga drogbrott och de skador som följer av dessa. Vi måste säkerställa polisens möjligheter att avslöja drogbrott och hindra att drogerna kommer till gatuhandeln.


Sedan West flyttade till Vasa 2015 har den politiska karriären framskridit snabbt. 2016 blev hon medlem i Socialdemokraterna. 2017 ställde hon upp i kommunalvalet och är nu ordförande i nämnden för fostran och undervisning. West är även suppleant i stadsfullmäktige.

– Jag har beslutat att ännu aktivare medverka i förstärkandet av samhällets grundsten. Som ett steg, ställer jag nu upp för att bli kandidat i riksdagsvalet.