Australiern Nick Kyrgios hade förlorat första set och låg under med 0–3 i andra set och hade det tufft mot fransmannen Herbert. Det var då Lahyani klättrade ner från sin stol och gick fram till Kyrgios.

– Jag vill hjälpa dig. Det här är inte du, det vet jag. Du är bra för tennisen, hörs Lahyani säga i samtalet som pågick i drygt en minut.

Kyrgios vände och vann setet med 7–6 och vann även de efterföljande seten. Därmed avancerar den trettionderankade australiern till tredje rundan där han ställs mot världstvåan Roger Federer, som har uppmärksammat incidenten mellan Kyrgios och Lahyani.

– Som domare tar du beslut från stolen, även om du gillar det eller inte. Man går inte fram och pratar så där, det är min åsikt, säger Federer.

Schweizaren är mycket kritisk till Lahyanis agerande.

– Jag vet inte vad han sa och jag bryr mig inte om vad han sa. Han var där för länge. Det var en konversation och det kan förändra hur du tänker. Det spelar ingen roll om det är en massör, läkare eller domare. Det här ska inte hända igen.

Zoom

Roger Federer är inte nöjd med den svenska domarens agerande. Foto: Lehtikuva/Elsa/Getty Images/AFP


Kyrgios motståndare, Pierre-Hugues Herbert, riktade också skarp kritik mot domaren Lahyani.

– Han kan prata med honom från stolen. Han behöver inte gå ner. Han behöver inte säga de ord han sa på videon. Det är inte hans jobb. Jag tror inte att han är en tränare, utan en domare, säger Herbert.

Kyrgios tonade själv ner incidenten.

– Han sa att han gillar mig. Jag är inte säker på om det är uppmuntran. Han sa bara att det inte såg bra ut, säger Kyrgios.

US Open har via ett uttalande på Twitter meddelat att Lahyani klev ner från stolen för att Kyrgios inte kunde höra honom på grund av ljudet från publiken. Lahyani ska ha varit orolig för att Kyrgios behövde läkarvård, samt att han ville informera spelaren att om han fortsatte visa upp ett bristande intresse skulle Lahyani, i egenskap av domare, vara tvungen att vidta åtgärder.

Enligt New York Times journalist Ben Rothenberg är händelsen under utredning.