Pallplaceringarna på Monza

  • 1. Lewis Hamilton, Mercedes
  • 2. Kimi Räikkönen, Ferrari
  • 3. Valtteri Bottas, Mercedes


Kimi Räikkönen kvalade in som etta och hade siktet inställt på sin första F1-seger på 1995 dagar. Ferrariföraren får fortsätta vänta. Efter en långa katt och råtta-lek i Italien fick Räikkönen ge upp. Däcken höll helt enkelt inte i söndagens race.

Inledningsvis såg det ljust ut för Räikkönen, som fick en smakstart. Det första varvet var högdramatiskt. Räikkönen försvarade aggressivt förstaplatsen mot en attackerande Sebastian Vettel – och höll undan.

I den fjärde svängen small det till mellan toppbilarna. Som tur var höll sig Räikkönen utanför dramatiken. Lewis Hamilton tog sig förbi Vettel, som svängde in i brittens sida och snurrade. Säkerhetsbilen kallades in.



Direkt efter omstarten trissade Hamilton upp tempot och svepte förbi Räikkönen. Men glädjen blev kortvarig. Räikkönen svarade direkt och återtog ledningen efter en klinisk omkörning.


Hamilton sög sig fast i Räikkönen som en blodigel och vägrade släppa greppet. Räikkönen kallades in till ett depåstopp först av alla och Hamilton trampade på gasen för att öka på marginalen.

– Nu är det kritiskt – du måste trycka på, fick Räikkönen höra i stallradion efter depåstoppet.

Det gjorde han medan Hamilton stannade ute – länge. Till slut kallades Hamilton in och återvände till banan 5,5 sekunder bakom Räikkönen.

Valtteri Bottas gick upp i ledning efter Hamiltons depåstopp och stannade ute för att bromsa upp Räikkönens framfart. Taktiken lyckades för Mercedes. Räikkönens däck slets snabbt och Hamilton knappade in, tiondel för tiondel. Till slut blev ekvationen ohållbar. Med åtta varv kvar lade Hamilton in en sista stöt och gick upp i ledning.

Britten hade mycket fräschare däck och hade inga problem att hålla i förstaplatsen. Räikkönen fick kämpa för att hålla bakdäcken vid liv och korsade mållinjen som tvåa. Därmed tog han sin sjätte pallplacering på de sju senaste loppen.

– Det här var en besvikelse, sa Räikkönen i stallradion.

Valtteri Bottas fick också stiga upp på pallen. Mercedesfinländaren var fyra i mål, men flyttades upp till trea efter loppet. Max Verstappen körde in i Bottas bil och straffades för det i efterskott.

Tävlingsresultatet betyder att Hamilton drygar ut ledningen över Vettel i sammandraget. Räikkönen är trea och Bottas fyra.