Farleden utanför Karleby hamn ska bli 14 meter djup. Under maj och juni röjde man 28 stycket, totalt 227 kilogram, granatkastar- och artillerigranater. Röjningen har alltså gjorts i två etapper, och under den andra delen av röjningen hittade man ett tiotal granater, skriver Yle Österbotten.

Sprängämnena man hittat är från 1940-1970. På den tiden fick man göra sig av med ammunition genom att sänka dem i havet.

För att mäta magnetfältets styrka och tätheten i det magnetiska flödet har man använt sig av en magnetometer. Marinens dykare har sedan undersökt de ställen som gett utslag enligt magnetometern. De största fynden man hittade denna gång var 120 millimeter stora.

De sprängämnen som hittades lyftes upp från botten och oskadliggjordes. Man hittade också andra typer av metall som fick fortsätta ligga på havsbotten.

Till Yle säger Seppo Paukkeri, projektchef från Trafikverket, att det kan finnas sprängämnen kvar trots att man förberett muddringen noggrant. Det är svårt att åstadkomma en fullständig röjning även om man använder den bästa tänkbara tekniken. Man har också gjort upp en tydlig handlingsplan för att trygga säkerheten under muddringen i fall man kommer att hitta mer sprängämnen.

Muddringsarbetet drar i gång om några veckor och beräknas vara klar i slutet av 2020.