Efter en rad misslyckade kvalstarter var det dags för Finland att undvika gamla synder i Nations League-premiären. Dels försökte landslaget få till en kanoninledning på ett kvalspel, dels ville man göra upp med en traumatisk motståndare.

Ungern, som har lyckats avsätta två finländska förbundskaptener på 2010-talet, stod på andra sidan i Tammerfors. Gästerna fick bevittna när Finland fick just en drömstart på nya Nations League.

Det tog inte mer än sju minuter innan det blåvita ledningsmålet kom. En aggressiv Joni Kauko, som ersatte Tim Sparv i startelvan, vann boll på mitten och Rasmus Schüller slog en distinkt djupledspassning.

Formstarke Teemu Pukki sprang ifrån Tamás Kádár, vek in i straffområdet och satte säkert 1–0 bakom Péter Gulásci i det ungerska målet.

1–0
slutade matchen Finland – Ungern.


Ett vingklippt Finland fick precis den flygande inledning som man hade drömt om hela natten – och den knappa ledningen höll resten av första halvlek.

Det bjöds egentligen inte på något skönspel i någon del av matchen, men Markku Kanervas mannar stod upp i duellspelet och gjorde det svårt för Ungern att ställa Finlands försvar på stora prov.

Tio minuter in i andra halvlek påminde Adam Szalai hela motståndarlaget att han var på planen när han var på vippen att kvittera. Hoffenheim-anfallaren fick fritt fram mot Hradecky, men i den Bundesliga-duellen var det finländaren som drog det längre strået.

I 66:e minuten höll Joona Toivio i stället på att döda spänningen, men mittbackens frispark träffade ribban. Så nära var Finland att punktera matchen.

Med drygt tio minuter kvar av dusten kom nästa ramträff när Pukki styrde ett inspel i stolpen, men det blev ingen ödesdiger miss. Inför 10.220 åskådare tog Finland en 1–0-seger mot Ungern.

För Finlands del gäller det att ladda om batterierna snabbt. På tisdag fortsätter Nations League med en till hemmamatch. Då väntar Estland i Åbo.

Finlands laguppställning (4–4–2): Lukas Hradecky (mv) – Jere Uronen (v, 45 min Albin Granlund), Joona Toivio, Paulus Arajuuri, Jukka Raitala – Pyry Soiri (84 min Robert Taylor), Rasmus Schüller (63 min Tim Sparv), Joni Kauko, Robin Lod – Jasse Tuominen, Teemu Pukki.