Tiotusentals soldater i strikta uniformer med gulddetaljer intar Pyongyangs gator på söndagen. Med höga benlyft och stor precision hyllar de hemlandets födelsedag inför ledaren Kim Jong-Un. Men trots att den slutna diktaturen i fjol hävdade att man provsprängde en vätebomb visades ingen sådan upp.

– Genom paraden vill Nordkorea visa på sitt oberoende och sin starka militära makt. Men med tanke på relationen till USA kommer man inte att visa några kärnvapen eller långdistansrobotar, sade Shin Beom-Chul, Nordkoreaexpert och chef för The Asan Institute for Policy Studies i Seoul i Sydkorea inför paraden.

De största vapen som visas under paraden är kortdistansrobotar, uppger en AFP-reporter på plats.

Men Nordkoreas attityd gentemot USA är långt ifrån underdånig. Shin Beom-Chul visar en bild från det historiska toppmötet mellan Kim och USA:s president Donald Trump i juni, där den något kortare Kim stirrar Trump rakt in i hakan.

– Han vägrar att titta upp på USA:s ledare. Det säger mycket.

Det är bara ett år sedan de verbala förolämpningarna mellan Kim och Trump haglade. Då hade Pyongyang genomfört flera robottester och invånarna i USA-territoriet Guam i Stilla havet fick flygblad där de manades att "inte titta direkt mot eldbollen" om Nordkorea anfaller.

Men i vårvintras skedde en upptining av relationerna, bland annat efter Nordkoreas deltagande i vinter-OS i Sydkorea. Det banade väg för Trumps resa till Singapore i juni, där han inför världspressen mötte Kim.

Efteråt slog Trump sig för bröstet och hävdade att kärnvapenhotet i princip var borta. Men det dokument som ledarna skrev under kritiserades för att vara urvattnat. Det hette enbart att Nordkorea förbinder sig att "arbeta mot total nedrustning på den koreanska halvön".

Vad det egentligen betyder är själva knäckfrågan. USA vill att Nordkorea ska deklarera sina vapeninnehav och att en övervakad skrotning av vapnen sker. Nordkorea anser att nedrustningen ska omfatta hela den koreanska halvön, inklusive Sydkorea vars militära samarbete med USA ses som ett hot i norr.

– Den här frågan måste lösas, så att en gemensam förståelse för vad nedrustning betyder uppnås. Annars riskerar vi att fastna i status quo.

Shin säger att grannen är svår att tolka men att Sydkorea vill försöka bidra till att medla fram en gemensam syn på nedrustningsbegreppet. Vägen dit är dock en svår balansgång, kantad av det sanktionstyngda Nordkoreas önskan om normaliserade relationer med omvärlden. Förväntningarna är höga på president Moon Jae-Ins möte med Kim i norr senare i september.

– Förhandlingar är bättre än konfrontation, säger Shin lakoniskt.

Ett problem är att både Nordkorea och USA anser att man redan visat sin goda vilja, att det är upp till "andra sidan" att ta nästa steg. Efter toppmötet ställde USA in en planerad militärövning med Sydkorea. Och Nordkorea har demolerat testanläggningen Punggye-ri, där landets sex kärnvapenprov sägs ha utförts.

Bedömare anser dock att Punggye-ri hade gjort sitt och påpekar att det kan finnas andra anläggningar. Nyligen varnade internationella atomenergiorganet IAEA för att Nordkorea verkar vidareutveckla sitt kärnvapenprogram.

En frustrerad Trump ställde i augusti in sin utrikesministers resa till Nordkorea, med hänvisning till "otillräckliga framsteg". Men han har behållit en artig ton gentemot Kim. Det återstår dock att se om han gratulerar diktaturen på 70-årsdagen.