Liberalernas partiledare Jan Björklund gjorde ett tidigt framträdande i SVT:s valstudio och passade på att hylla demokratin och valdagen.

– Valdagen är en högtidlig dag och fin dag, en dag då alla medborgare i vårt land har precis lika mycket makt, sade Björklund i tv-studion.

Han fick också frågor om sin blå skjorta som han burit i stort sett hela valrörelsen och som nu säljs på en auktionssajt. Kan det ha funnits flera skjortor eller är det verkligen en och samma som han burit hela valrörelsen?

– Den officiella hållningen är att jag bara har en, svarar Jan Björklund.

Han kommenterade också de svårigheter som ett svårtytt valresultat kan orsaka när det gäller regeringsbildning.

– Blir det ett oklart parlamentariskt läge kan det dröja länge, svarar L-ledaren och säger också att det då finns risk för nyval.

Även statsminister Stefan Löfven har gästat SVT:s valstudio under morgontimmarna. Han säger att han inte gillar hur tonen i samtalet kring valet har varit, bland annat på sociala medier.

– Man möts av svartmålning, säger han.

Även Löfven fick för en stund släppa det politiska allvaret och då avslöjades vilket val han själv gör när det gäller godis. Svaret är: geléhallon, plopp och skumbananer.

Nästan samtidigt som Löfven pratade om sött och gott i valstudion passade hans finansminister på att avfyra en salva mot moderatledaren Ulf Kristersson under Socialdemokraternas dagliga pressträff.

– Ulf Kristersson har varit väldigt otydlig med vad han menar, säger Magdalena Andersson (S) och syftar på Kristerssons inställning till att få stöd av Sverigedemokraterna i regeringsfrågan.

Hon kritiserar också moderatledaren för att han kallar nazistiiska Nordiska motståndsrörelsen för "knäppgökar".

– De är inga knäppgökar, de är organiserade nazister som systematiskt jobbar för att undergräva den svenska demokratin, säger Magdalena Andersson.