Inför valen har oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj uppmanat till landsomfattande demonstrationer mot Putin och den pensionsreform som regeringen lanserade tidigare i år. Protester väntas på uppåt 80 platser i landet. Tidigt på dagen marscherade demonstranter med röda ballonger i staden Ulan-Ude i öst, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Själv tillbringar Navalnyj dagen i fängelse, efter att ha gripits några veckor före valet och dömts för att ha uppmanat till olagliga protester.

Reformen – som föreslår en höjning av pensionsåldern till 60 år för kvinnor och 65 för män, från nuvarande 55 för kvinnor och 60 för män – är djupt impopulär och har sänkt Putins opinionssiffror med omkring 15 procentenheter. Många ryssar som nått dagens pensionsålder fortsätter arbeta och är beroende av den extra inkomst som pensionen ger. En höjning av pensionsåldern skulle för dem betyda en radikal minskning av inkomsterna.


Zoom

Rysslands president Vladimir Putin talar i Moskva under helgen. Foto: Alexei Nikolsky


Majoriteten av de demonstrationer som utlysts har inte fått klartecken från myndigheterna och ett antal anhängare till Navalnyj har gripits inför helgen, enligt nyhetsbyråer och ryska medier.

Lokalvalet väntas annars domineras av Kremltrogna kandidater och valdeltagandet tros bli lågt, inte minst då ilskan mot pensionsreformen kan få många väljare att stanna hemma.

I Moskva har de lokala myndigheterna anordnat festivaler och matevenemang för att höja valdeltagandet. Här väntas den Putintrogne borgmästarkandidaten Sergej Sobjanin, som redan suttit åtta år på posten, väljas. Konkurrensen utgörs av kandidater från kommunistpartiet och mindre partier utan större stöd. Av ursprungligen 32 kandidater erkändes slutligen bara fem, skriver tyska tidningen Deutsche Welle.

– Det är en total frånvaro av verklig opposition. Det finns ingen (kandidat) från den demokratiska sidan, säger Dmitrij Gudkov, oppositionell politiker som tidigare varit ledamot i underhuset duman och som förhindrades att delta i valet, till nyhetsbyrån AFP.

I andra regioner finns frågetecken runt utgången.

– Det blir intressant att se hur väljarna röstar i en situation där utmanarna är svaga och folk blir alltmer missnöjda, säger Alexander Kynev, statsvetare vid Moscow School of Economics till Deutsche Welle.

Väljarna ska ta ställning till vem som ska bli guvernör, borgmästare och sitta fullmäktige lokalt.

Fakta: Ryska pensionsreformen

  • Den ryska regeringens lagförslag sätter den nya pensionsåldern till 60 år för kvinnor och 65 för män, från nuvarande 55 för kvinnor och 60 för män. Enligt det ursprungliga förslaget, som president Vladimir Putin sedan korrigerade efter all kritik, skulle pensionsåldern för kvinnor sättas till 63 år.
  • Den förväntade livslängden i Ryssland är 77 år för kvinnor och 65 år för män, enligt 2015 års siffror, jämfört med 85 respektive 81 i Sverige.
  • 2,9 miljoner ryssar hade den 25 augusti skrivit under ett upprop mot reformen.
  • Putin lovade innan han blev omvald att inte röra pensionsåldern.