Under lördagen meddelades att Sverigedemokraterna i Västerbotten stängde ute SVT med motiveringen att SVT valde att tolka partiledaren Jimmie Åkessons uttalande felaktigt under fredagens tv-debatt. Partiet lokalt ansåg att det kunde påverka utfallet av valet.

Att partiet inte fick vare sig ursäkt eller rättelse av SVT pekade enligt SD:s ordförande i Västerbotten, Petter Nilsson, på att kanalen saknade ambitionen att säkra "en riktig information " från partiet och de fattade beslutet att inte låta SVT rapportera från valvakan.

Men nu har de bytt fot.

”SVT:s byte av valchef – Eva Lindahl, tillika ansvarig utgivare för SVT – uppfattar vi som en ursäkt. Eftersom tittare har intresse av att ta del av vår valvaka, tillsammans med att ursäkten inkommit – öppnar vi upp för SVT att bevaka vår valvaka i Skellefteå.”, skriver Petter Nilsson, ordförande för SD i Västerbotten i ett pressutskick, enligt SVT Västerbotten.

Enligt SVT Nyheters divisionschef Ann Lagercrantz har Eva Lindahl bytts ut på grund av att hon gillat två SD-kritiska artiklar på Twitter, och att bytet inte ska ses som en ursäkt.