– Det känns bra. Ebba Busch Thor har ju verkligen gett statsministern de borgerligas svar på tal som jag tror att många Alliansväljare velat ha. Och det tror jag kommer att löna sig i kväll, säger Sara Skyttedal, kommunalråd i Linköping och ledamot i KD:s partistyrelse.

Hon beskriver sin partiledare som en terrier i valrörelsen, och tror att hon varit viktig för framgångarna i opinionen.

TT: Hur lång tid av ovisshet tror du att det kommer vara kring regeringsfrågan?

– Det beror på resultatet. Jag sitter och håller tummarna för att Miljöpartiet ska åka ut, i så fall skulle det kunna vara lite enklare att bilda regering efter i kväll. Jag har en Dom Perignon på kylning här uppe på hotellrummet.

Partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson säger att hon aldrig var orolig, trots att partiet länge gick kräftgång i opinionen och flera bedömare dömde ut partiets chanser att hålla sig kvar i riksdagen. Men under sommaren vände det, och inför valet har opinionssiffrorna pekat stabilt över spärren.

– Vi ligger alltid dåligt till under mandatperioden, men under valrörelsen får vi chans att prata om politik, inte samtala om opinionssiffror. När vi får prata om våra förslag, hur vi vill förändra Sverige, får vi bättre stöd, säger hon.

Acko Ankarberg Johansson säger att partiledaren Ebba Busch Thor, som genomfört sin första valrörelse som partiledare, lyckats få genomslag när hon visat engagemang för sina hjärtefrågor.

– Det lyssnar väljarna till, inte bara någon som säger något för dagen, utan någon som brinner för det man gör. Politik tillsammans med en god partiledare är det som jag tror fått väljarnas gehör.

Partiledaren själv lyfter fram lagarbetet i valrörelsen, och säger att hon kommer att vaka tillsammans med partikamraterna.

– Jag hoppas att alla som hejat i valrörelsen också omvandlat hejaropen till en riktig röst, säger hon.