Vid klockan 22.45 på kvällen (23.45 finländskt tid), när cirka 5 000 distrikt (av 6 004 totalt) räknats, ligger MP på 4,4 procent. Det är bara 0,2 procentenheter bättre än resultatet i SVT:s vallokalsundersökning som presenterades tidigare på kvällen.

Reaktionen då på MP:s valvaka var en stor tystnad.

– Vi kommer att följa valräkningen ända in i kaklet. Men vi ger inte upp – vi är fighters, sade Lövin i ett tal från scenen på partiets valvaka, där hon och kollegan Gustav Fridolin försökte hålla modet uppe.

I TV4:s valdagsundersökning fick partiet 5,8 procent – och då jublades det.


Isabella Lövin säger att alla på valvakan har all anledning att vara stolta.

– Vi har gjort en fantastisk valrörelse, och jag vet att varenda en i det här rummet har gjort sitt allra yttersta. Precis som vi har kämpat för vår planet, för våra barn och för framtiden, under fyra års tid i regering, säger Isabella Lövin.

Gustav Fridolin säger att det är en kväll som blir en rysare.

– Vi kommer tillsammans att få följa rösträkningen när den fortlöper under kvällen. Vi kommer att göra det i vår fasta förvissning om hur viktigt det är med varje rum, varje beslutande församling och varje plats där vi lyfter miljöfrågorna medan andra sopar dem under mattan. Och där vi tar striden för medmänsklighet när andra vill öppna dammluckorna för rasism, säger Fridolin.


MP har svävat runt riksdagsspärren i flera opinionsmätningar och allt är bäddat för nervpärs under partiets valvaka på Nalen i Stockholm. Över 700 personer är anmälda till valvakan.

Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP) vill som så många andra vänta in valresultatet. Men han förklarar att det inte är ovanligt att gröna partier i regeringsställning, i en svår tid, får ett tapp vid nästa val.

– Det var också något som vi visste när vi gick in i regeringsställning. Att det skulle kunna kosta för partiet, säger han till TT.

Till och med kunna kosta platserna i riksdagen?

– Alldeles för tidigt att svara på det nu, säger Bolund med hänvisning till att resultatet ännu inte är klart.

Partisekreterare Amanda Lind säger, precis som Lövin, att hon är "stolt".

Hur kan du vara stolt om de här siffrorna står sig?

– Jag är stolt över det partiet genomfört. Vi visste att det skulle bli en tuff valrörelse, och vi har gjort vad vi har kunnat.

– Det finns en gemensam kämpaglöd, vi vet att det behövs ett starkt grönt parti. Oavsett valresultat kommer vi fortsätta att slåss för klimatet, miljön, mänskliga rättigheter och demokrati, säger hon.


Maria Wetterstrand, tidigare språkrör för Miljöpartiet, kom tidigare till valvakan. Hon befarar att det efter valet kan bli en kreativ tolkning bland partierna om vad det innebär att inte ge inflytande till Sverigedemokraterna.

– Något som de ju sagt att de inte ska. Men man kan ju också hoppas att det här bryter upp blockgränserna och att man får ett samarbete i den politiska mitten. Jag är själv ganska oförtjust i blockpolitik och har alltid varit, säger hon.

Miljöpartiets tidigare valresultat

  • 2014: 6,9 procent
  • 2010: 7,3 procent
  • 2006: 5,2 procent
  • 2002 4,6 procent
  • 1998 4,5 procent