– Det är uppenbart att Stefan Löfven kommer att förlora statsministeromröstningen, säger Bildt till TT.

Sedan ska en ny statsminister vaskas fram

– Ulf Kristersson har större förutsättningar att komma vinnande ur den processen än Löfven har, säger Bildt.

På hotell Scandic Continental där partiets valvaka hålls blev det helt tyst när SVT:s valundersökning lästes upp – 17,8 procent var precis så illa som de senaste månadernas opinionsundersökningar har visat och som så många har befarat. Men när rösträkningen nu kommit ganska långt ser det inte ut att bli så illa ändå, närmare 20 procent.


Det är dock fortfarande partiets sämsta siffra sedan katastrofvalet 2002 då man bara nådde 15,3 procent. Benjamin Dousa, förbundsordförande för Moderata ungdomsförbundet, påpekar att partiet uppenbarligen förlorat många väljare, bland annat till Sverigedemokraterna men att man inom kort ändå ska vara en vinnare.

– Det är uppenbart att många moderata väljare lämnat partiet och vi får visa att vi går ända in i kaklet och inte accepterar en ny decemberöverenskommelse. Det är Muf:s fulla förväntan att Moderaterna ska bilda regering tillsammans med Alliansen. Decemberöverenskommelsen skadade uppenbarligen oss.


Den före detta partiledaren Ulf Adelsohn, säger att utifrån utgångsläget partiledaren Ulf Kristersson har haft så har han ändå lyckats väldigt väl.

– Decemberöverenskommelsen är enligt min bild det sämsta och största misstag Moderaterna gjort under min livstid. Att frivilligt överlämna makten till Socialdemokraterna och dessutom lova att inte opponera är helt exempellöst. Det är klart att många undrar då, säger han. Hade han inte varit så duktig hade det varit större problem.


Beatrice Ask, talesperson i civilförsvars- och civilberedskapsfrågor samt medlem i Moderaternas partistyrelse, säger om SVT:s siffror att det är klart att hon skulle velat ha mer.

– Men det kunde varit mycket värre. Jag tycker det ser hyfsat ut för Alliansen, den stora genomklappningen står ju Socialdemokraterna för.

Nu är det viktigt att analysera läget, fortsätter hon:

– Låta krutröken lägga sig och samla ihop sig för att bilda en ny regering. Jag tror också det är viktigt att diskutera möjligheterna till överenskommelser, till exempel mellan Socialdemokraterna och Alliansen. Men det här kommer att kräva eftertanke, och vi måste sätta Sveriges väl framför ögonen.


Ulf Adelsohn igen:

– Jag skulle vilja se samarbete med alla partier i de frågor som delar vår uppfattning något så när. Jag har inget emot att Vänsterpartiet heller röstar med oss även om jag inte till en sekund delar deras värderingar.

Moderaternas tidigare valresultat

  • 1985: 21,33
  • 1988: 18,30
  • 1991: 21,92
  • 1994: 22,38
  • 1998: 22,90
  • 2002: 15,25
  • 2006: 26,23
  • 2010: 30,06
  • 2014: 23,33