Eugen Sudak och Tom Kinniburgh räknas som världskändisar inom spelbranschen och kan psykologin och ekonomin bakom den. De kommer till Jakobstad i slutet av september när Yrkeshögskolan Novia ordnar evenemanget QvarkCon inom ramen för projektet Qvarken Game Industry.

Eugen Sudak kommer ursprungligen från Ukraina och har jobbat med att utveckla dataspel och affärsmodeller i över 15 år. Han har tidigare arbetat på Wargaming som utvecklat bland annat spelet ”World of Tanks”, och är internationellt känd som expert inom speldesign och spelekonomi. Sudak föreläser torsdag 27.9 klockan 17 i Schaumansalen.

Tom Kinniburgh har varit delaktig i att lansera över 130 appar, han har recenserat över 100 spel och analyserat spelbeteendet hos över 3,5 miljoner människor. Han är expert på mobilspel och på hur spelvanor fungerar. Kinniburgh föreläser fredag 28.9 klockan 17 i Schaumansalen.

En handfull lokala företag kommer bygga om Campus Allegro till en spelvärld när evenemanget går av stapeln. Dessutom bjuder man på kostnadsfria föreläsningar av experter från branschen.

– Temat för evenemanget är monetization, alltså intäktsmodeller för spel. För att göra spelvärlden mera begriplig för den som spelar, eller den som är anhörig till någon som spelar dataspel, förklarar vi hur olika betalningsmodeller, exempelvis köp av guld eller diamanter inuti ett spel, fungerar, säger Tobias Björkskog, projektledare för Qvarken Game Industry som ordnar evenemanget.

En zombielabyrint och ett managementspel där du ska klara av att hantera en stressig situation är två exempel på spel som är under konstruktion för eventet just nu.

– Alla som stiger in i vår spelvärld får egna, printade QvarkCon-pengar som man kan använda i spelen i Campus Allegro för att förstå hur det går till i praktiken, säger Björkskog i ett pressmeddelande.

Evenemanget är en del av European Cooperation Day och ordnas i Campus Allegro 27-29 september och kommer vara öppet för allmänheten. Till föreläsningarna behövs förhandsanmälan som görs via Arbis.