Dramatiska ord har hela sommaren omgett diskussionerna om EU-kommissionens föreslagna modernisering av nuvarande regler.

Tyske EU-parlamentsledamoten Axel Voss, huvudansvarig för parlamentets behandling av frågan, försöker dock tona ned betydelsen av den omröstning som väntar under onsdagen.

– Det handlar inte om att förstöra internet. Det är inte en fråga om att försöka underminera folks kreativitet. Men det handlar om att fundera på den andra sidan av myntet: Upphovsrätt är väldigt viktigt och vi måste stoppa överträdelserna, säger Voss när ändringsförslagen debatteras i Strasbourg på tisdagen.

De två paragraferna 11 och 13 handlar om hur originalproducenten av exempelvis en nyhetsartikel ska kunna få ersättning när det länkas vidare till den och på vilket sätt sociala medier och plattformar redan på förhand ska kunna sätta stopp för att upphovsrättsskyddat material laddas upp.

Kritikerna har kallat det första för en "länkskatt" och befarar att alltför hårda krav på det sistnämnda kommer att leda till behovet av uppladdningsfilter som i slutändan mest drabbar nätanvändarna.

– De här filtren är korkade. De kommer att hindra människor från att göra fullt lagliga delningar av bilder, musikvideor och politiska kommentarer, varnar svenska ledamoten Max Andersson (MP) i debatten.

Åsikterna om förslagen, som lades fram redan för två år sedan, har varit många och drastiska. De närmast berörda i form av stora internetbolag och tidningsutgivare, men också kompositörer, krigskorrespondenter, popstjärnor och nätaktivister, har tryckt på intensivt, både för och emot.

Inför omröstningen har mängder av ändringsförslag lagts in, för att knuffa planerna i ena eller andra riktningen. Mycket handlar om juridiskt finlir med val mellan ordalydelser som att skyldigheten ligger hos någon jämfört med att någon har skyldigheter.

– Det sämsta alternativet har blivit bättre. Förhoppningsvis kan det nu bli något ännu bättre, säger Gunnar Hökmark (M).

Fakta: EU och upphovsrätten

  • EU-kommissionen lade i september 2016 fram ett förslag till moderniserade upphovsrättsregler för att anpassa dem till den digitala utveckling som skett sedan tidigare regler från början av 00-talet.
  • EU:s medlemsländer enades om sin syn på saken vid ett ministermöte i mitten av maj i år. I EU-parlamentet gav i sin tur det ansvariga utskottet (rättsutskottet Juri) tummen upp i mitten av juni, varpå dock hela parlamentet några veckor senare beslutade om att göra om processen i början av september.
  • En omröstning om parlamentets åsikt är planerad till lunchtid på onsdagen. Därefter inleds kompromissförhandlingar med EU-kommissionen och EU:s medlemsländer för att nå fram till en modell som alla kan acceptera. Planen är att det slutliga förslaget ska kunna få stöd av såväl medlemsländerna som EU-parlamentet senast i början av nästa år.