BASKET VM-kval

  • Finland – Bosnien-Hercegovina 85–81 (43–34)
  • Sasu Salin 27 poäng, Petteri Koponen 14 poäng, Alex Murphy 13 poäng
  • Publik: 6305


Vinna eller försvinna. Det var premisserna för Finland i VM-kvalmatchen mot gruppjumbon Bosnien-Hercegovina.

Uppdraget försvårades av att Lauri Markkanen valt att prioritera NBA-uppladdningen framför landslaget. Nervositeten i den nästan fullsatta hemmahallen i Esbo var påtaglig inför torsdagskvällens match. Och den visade sig vara befogad.

Men i matchinledningen gick allting rätt. Suveräna spelfördelaren Petteri Koponen var i sitt esse, Sasu Salin nätade på löpande band och i försvaret slets det utan några som helst kompromisser.

Finland växlade upp tidigt och ökade ledningen från 15–14 till 31–14 i ett svep. Det hördes inte ett knyst från den tidigare rätt högljudda bortaklacken. Men matchen var inte avgjord. Finlands slarv i sista perioden tänkte stå laget dyrt.

Slutminuterna blev minst sagt svettiga. Finland ledde med 21 poäng då fjärde perioden började, men gästerna var inte slagna. Med en minut kvar hade ledningen krympt till tre poäng. Men det redde ut sig till slut – Finland höjde sig då det behövdes som mest och rodde hem segern.

Salins betydelse för laget går inte att poängtera för mycket, han har varit Finlands bästa spelare i kvalet. Malagaspelaren var – igen – totalt suverän och satte viktiga poäng ur de mest knepiga lägen. Kvällens saldo blev hela 27 poäng.

Unga Mikael Jantunen ska också ha en eloge. 18-åringen spelar väldigt moget för sin ålder och är en samvetsgrann slitvarg i försvaret. HBA-Märsky-spelaren satte kronan på verket genom att göra fyra poäng i slutet av tredje perioden.

Inför matchen var det stora frågetecknet hur Finland skulle handskas med den högklassiga NBA-liraren Jusuf Nurkic, som tidigare stått över matcherna i VM-kvalet.

Det var svårt att missa Nurkic på planen. Man sticker ut en del redan om man lirar med nummer 0 på ryggen – och ännu mer om man är 213 centimeter lång och väger 130 kilo.

Men Nurkic blev inte ett så stort hot som befarat – inledningsvis. Finland lyckades perfekt i det defensiva jobbet mot bjässen. Bosniern fick inget utrymme framför korgen och var tydligt frustrerad över den tuffa behandlingen. Det var först i slutet av matchen som Nurkic kom till sin rätta.

För Bosnien-Hecegovinas del är loppet kört. Finland klarade det första, lätta hindret och fortsätter kvalet borta mot världslaget Frankrike, som oväntat förlorade mot Bulgarien med 68–74 på torsdagskvällen. Finland parkerar i mittskiktet av grupp K, som består av sex lag. De tre bästa tar sig till nästa års VM.