Nästa vecka firas den nationella Minnesveckan med temat Minnesvänliga gärningar. På tisdag ordnar Österbottens Minneslots och Alzheimer Centralförbundet landskapsseminariet "Minnesvänliga Österbotten". På seminariet hålls föreläsningar om bland annat minnesvänlighet och respektfullt bemötande av minnessjuka. Seminariet öppnas av Vasa sjukvårdsdistrikts direktör Marina Kinnunen.

Bland föreläsarna finns Eeva Ehn, koordinator för Österbottens Minneslots. De jobbar för att de minnessjuka och deras närstående ska ha möjligheter att fortsätta ett liv som liknar deras egna.

Österbottens Minneslots utbildar bland annat minneskompisar i samarbete med yrkeshögskolan och läroanstalter, Vasa stads hem- och anstaltsvård och Korsholms kommun. Det är social- och hälsovårdsstuderanden som utbildas till minneskompisar som en del studierna. Minneskompisarna besöker de drabbade familjerna. Med hjälp av minneskompisen kan den insjuknade utföra sådant som man inte längre klarar av ensam på grund av sjukdomen och eventuella anhöriga får samtidigt egen tid. Vamias lärare Magdalena Vähäkangas samt minneskompisarna Tina Wahlroos och Simone Knuts berättar om sina erfarenheter under seminariet.

Seminariet hålls i Korsholms vuxeninstitut och pågår mellan klockan 13 och 16.15.

På torsdag ordnas en finskspråkig festdag i Stora församlingssalen på Skolgatan i Vasa. Då hålls bland annat två rörande och uppmuntrande Min berättelse–tal.

Minnesveckan firas 17–21 september

  • Minnesveckan är de minnessjukas vecka och firas runt om i Finland i samband med den Internationella Alzheimer-dagen den 21 september.
  • I Finland beräknas finnas ungefär 193 000 människor med minnessjukdom. Årligen insjuknar cirka 14 500 över 64-åringar i en minnessjukdom.
  • I Finland finns ungefär 7000 under 65-åriga personer som insjuknat i minnessjukdom.
  • Mer än 400 000 personer i arbetsförålder upplever kort- eller långvariga problem med minnet.