På samma plats hittades också en mumie av en renkalv, också den i gott skick, men bara partiellt bevarad.

Liknande fynd av istida djur har gjorts tidigare i såväl Yukon som Alaska och nordöstra Sibirien. Men då har det rört sig om mammutar, vildhästar och bisonoxar. Detta är första gången någon har hittat en varg i samma tillstånd – tidigare har man bara funnit rester efter djurens skelett.

Pälsen och huden har bevarats, liksom muskelvävnaderna. Huvudet och tassarna ser nästan ut som om de tillhör ett levande djur.

Forskarna ska nu analysera valpens dna för att finna ut hur den är besläktad med nutida vargar. Förhoppningen är också att få svar på hur den dog, vad den ätit och om den var frisk eller sjuk.

Vargvalpen och renkalven levde i Yukon under en period då klimatet var mycket kallt och torrt. Kombinationen av kyla och torka bidrog sannolikt till att djuren bevarades så väl efter att de dött.

Forskare gjorde biff av 36000 år gammalt kadaver

  • Istida djur som frystorkats och mumifierats har hittats på flera platser på norra halvklotet, men framför allt i Sibirien, Alaska och Yukon där det torra och kalla klimatet var gynnsamt för bevarande av hela kroppar.
  • Flera mammutmumier är kända från såväl Sibirien som Alaska. I Alaska har man också funnit två exceptionellt välbevarade stäppbisonoxar. Den ena av dem, kallad Blue Babe, är cirka 36 000 år gammal och dödades av analyserna att döma av ett lejon. Den var så välbevarad när forskarna grävde fram den att de kunde skära ut några biffar från kadavret och göra sig en festmåltid på dem.
  • Källa: Frozen Fauna of the Mammoth Steppe (TT)