En man som på sannolika skäl är misstänkt för att ha mördat en kvinna i Björneborg kandiderar i stadens församlingsval. Mannen har ställt upp i valet som kandidat för församlingen Teljän seurakunta, meddelar Teljän seurakunta i ett pressmeddelande och på Facebook.

Kandidatuppställningen till den Evangelisk-lutherska kyrkans församlingsval avslutades på måndagen. På söndagskvällen hade polisen gått ut med sina misstankar om att en död kvinna som räddningsverket hittade i samband med en utryckning blivit offer för ett brott mot liv.

Räddningsverket hade tidigt på söndagsmorgonen ryckt ut till en lägenhet i centrala Björneborg för att släcka en brand. Branden hade av allt att döma slocknat av sig själv men räddningsverket hittade en död kvinna i lägenheten.

På onsdagen häktades den misstänkta gärningsmannen, en man född 1990 med utländsk bakgrund.

Enligt Teljän seurakunta möjliggör kyrkans valförordningar inte att en nominerad kandidats kandidatur dras in.

– Efter att kandidatlistan har bekräftats kan man inte göra ändringar i den. Det är ganska egendomligt. Om personen i fråga skulle bli invald i valet, skulle valnämnden kunna frånta honom hans valbarhet, säger kyrkoherde Kaisa Huhtala från Teljän seurakunta till Helsingin Sanomat.

I så fall skulle kandidatens valresultat nollställas och kandidatens röster gå över till kandidatens vallista.