Enligt polisens pressmeddelande anknyter operationen till en förundersökning där skattemyndigheterna misstänker ett fall av grov penningtvätt och grovt skattebedrägeri.

Ett finskt aktiebolag misstänks för att ha tvättat pengar till ett värde av flera miljoner euro. Bolaget ska också ha använt svart, illegal arbetskraft i sin verksamhet. Det misstänkta bolaget är registrerat i Finland, men ägarna finns i ett annat EU-land.

Enligt Centralkriminalpolisens Twitter-meddelande kan operationen "väcka uppmärksamhet bland båtfolk och dem som är bosatta i området".

Centralkriminalpolisen får stöd för sina husrannsakningar av bland andra Polisinrättningen i Egentliga Finland och Gränsbevakningsväsendet.

Centralkriminalpolisens överinspektör Markku Ranta-aho berättar till Turun Sanomat att husrannsakningar ska göras på ett tiotal olika platser både på fastlandet och i Åbolands skärgård. Största delen av tillslagen sker i Åbolands skärgård som är huvudmålet för operationen, uppger Turun Sanomat.

Centralkriminalpolisen preciserar inte operationens omfattning eller hur många personer som deltar i husrannsakningarna. Operationen beräknas pågå under hela veckoslutet.

– Det kan hända att vi måste förlita oss på helikoptrar på grund av att målet är väldigt splittrat. Vi har bett om hjälp från Sjöbevakningen eftersom objektet är väldigt krävande, säger Ranta-aho till Turun Sanomat.

Ett flyg- och båttrafikförbud råder i området.

– Sjögången är hård och vi vill inte att det inträffar skador eller att någon ger sig ut till sjöss för att få bilder på operationen, säger Ranta-aho.

Uppdaterad 13:20.