Mittnordenkommittén delar varje år ut priser inom kultur och miljö eller energi. I år går priset till rekoringens administratörer i Vasa och Jakobstad.

Reko, Rejäl Konsumtion, är en modell som har utvecklats och anpassats för nya kommunikationssätt i syfte att nå dagens medvetna konsumenter. Enligt prismotiveringen har modellen flera hållbarhetsaspekter, både miljömässiga, ekonomiska och sociala, och har spridit sig från Österbotten som en folkrörelse till övriga Norden.

"Rekoringens administratörer i Vasa och Jakobstad har genom sitt stora ideella engagemang och kunnande varit en förutsättning för att konceptet blivit så framgångsrikt. Administratörernas arbete har varit en stor inspirationskälla när nya rekoringar etablerats runt om i Norden", skriver man i prismotiveringen.

Priset på 30 000 svenska kronor, ungefär 2 900 euro, ska stimulera pristagarna att fortsätta sitt arbete och engagemang och därmed stimulera andra i Mittnorden att verka för hållbara miljö- och energilösningar.

Priset delas ut vid Mittnordiska kulturdagarna den 26–28 september i Östersund. Kulturpriset med tematisk inriktning tilldelas i år Folk Flute Academy Haverö i Västernorrland. Kulturpriset till barn- och unga går till Verdal juniorspelmannslag i Trøndelag.

Mittnordenkommittén bildades 1978 och är ett samarbete mellan regioner i Norge, Sverige och Finland. Nuvarande medlemmar är Trøndelag fylkeskommune, Region Jämtland Härjedalen, Region Västernorrland och Österbottens förbund.