Under polisens intensivövervakning påträffades 18 förare som passerade en bil som hade stannat vid ett övergångsställe utan att själva stanna. Man påträffade också 16 förare som inte stannade för fotgängare vid övergångsställe.

Många bilister hade också glömt säkerhetsbältet. För intensivövervakningen använde polisen nästan 1203 arbetstimmar och under den tiden uppgick antalet förare eller passagerare utan säkerhetsbälte till 944 stycken. Antalet förare som använde mobiltelefon under tiden de körde var 574.

– Användning av säkerhetsbälte räddar människoliv vid krock. Bältet ska alltid fästas också för korta körsträckor och i baksätet, även i förorter, säger Heikki Kallio, polisinspektör vid Polisstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Kallio påminner dessutom om att när körförhållandena blir svårare under hösten är det allt viktigare att föraren koncentrerar sig endast på att köra och på att observera den övriga trafiken och till exempel inte på att hantera mobiltelefon.

Vid övervakningen ertappades 17 förare för att ha kört mot rött ljus och 23 förare för att ha underlåtit att iaktta STOP-märke.

Vid utlänningsövervakningen kontrollerades 27 personer. Ett fall av brott mot utlänningslagen uppdagades. Till följd av övervakningen inleddes dessutom ett avvisningsärende.

Utlänningsövervakning utförs traditionellt som en del av polisens övriga övervakning, som i detta fall i samband med trafikövervakning.

– Vid övervakningen kontrolleras förutsättningarna för en utlänning att få vistas i landet. Om polisen påträffar personer som vistas olagligt i landet inleds behövliga åtgärder för deras del, säger polisinspektör Ari Jokinen vid Polisstyrelsen.