Ifall restiden med tåg är över tre timmar kan staten stöda den lokala flygtrafiken. Anna-Maja Henriksson (SFP) anser att en utveckling av flygplatsen är viktig för regionen.

– Finnairs morgontur (den senare kl 10 red. anm) dras in i oktober, vilket är ett stort bakslag för näringslivet. Enbart ett flygfält räcker inte, även flygtider och flygrutter måste vara rimliga, säger Henriksson.

Anna-Maja Henriksson, Jutta Urpilainen (SDP) och Peter Östman (KD) har lämnat en gemensam budgetmotion om stödjandet av flygtrafiken till Karleby-Jakobstads flygplats. För att lyckas bryta den negativa spiralen anser Urpilainen att det behövs aktiviteter från statligt håll.

– En fortsatt försvagning av flygturerna påverkar givetvis antalet resenärer, och på detta sätt motiverar man ytterligare minskningar av antalet turer, säger Urpilainen.

– Som majoritetsägare i Finnair bör staten påverka flygbolaget så att den inhemska matartrafiken också fungerar ur resenärernas synvinkel, säger Östman.

*Uppdaterad 9.30 2.10 med förtydligande om att det är Finnairs senare morgontur kl 10 som dras in i oktober, inte den tidigare morgonturen 05.35.