De får priset för sina ansträngningar för att få ett slut på användandet av sexuellt våld som ett vapen i väpnade konflikter, säger Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen.

Denis Mukwege är läkare och har ägnat större delen av sitt vuxna liv åt att hjälpa offren för sexuellt våld i Kongo. Han och hans team har behandlat tusentals offer, står det i motiveringen.

I en TT-intervju i somras sade Mukwege att han hoppas att omvärlden sätter in sanktioner mot president Joseph Kabila.

– Jag tror att ett första steg är att sätta in sanktioner mot Kabila och hans system, att för det andra pressa Kabila att avgå och att sedan under en kort period ha ett övergångsstyre som kan organisera fria, rättvisa, trovärdiga och kontrollerbara val, sade Mukwege.

Denis Mukwege föddes i nuvarande östra Kongo-Kinshasa 1955 och utbildade sig till läkare i Burundi.

På 1980-talet, efter att ha specialiserat sig inom gynekologi och obstetrik, blev han chefläkare på missionssjukhuset i Lemera i provinsen Syd-Kivu i hemlandet.

Under 1990-talets krig anfölls sjukhuset och han flydde med familjen till Kenya. Han återvände 1999 för att starta Panzisjukhuset i Bukavu där han sedan arbetat för att hjälpa otaliga våldtäktsoffer från kriget i området.

Mukwege har utsatts för mordförsök och mängder av hot. Men har samtidigt prisats internationellt för sina insatser, bland annat i form av FN:s människorättspris 2008, Palmepriset 2009, Right Livelihood-priset 2013 och EU-parlamentets Sacharovpris 2014.

Nadia Murad tillfångatogs i augusti 2014 i sin hemort Kocho i Irak av terrororganisationen IS. Stora delar av hennes familj avrättades. Murad fördes till den då IS-kontrollerade staden Mosul, där hon hölls fången och utsattes för sexuellt våld samt tortyr, skriver Nationalencyklopedin.

Murad flydde från Mosul i november 2014 och tog sig till Tyskland. Hon har blivit ett språkrör för de tusentals flickor och kvinnor som genomlevt IS fångenskap.

Det fanns 331 kandidater till årets fredspris, varav 216 individer och 115 organisationer.